З дочасного доступу вийшла новіша версія авіасимулятора X-Plane від Laminar Research, головного конкурента Microsoft Flight Simulator. X-Plane 12 вже доступна як на Steam, так і на офіційному сайті гри.

Поточна вартість Steam-версії гри для українців складає 699 грн, на нещодавньому розпродажу у листопаді її взагалі можна було придбати усього за 468 грн. На офіційному сайті гра коштує набагато дорожче – $59,99, зате там можна завантажити демо-версію.

Серії Microsoft Flight Simulator та X-Plane 12 розвиваються майже паралельно з середини 90-х років минулого століття. Але у той час, коли у середині 2000-х Microsoft закинула свою серію, X-Plane безумовно домінувала у цьому сегменті. Ба більш, Федеральне авіаційне управління США навіть використовувало симулятор на базі цієї гри для тренування пілотів. Але з появою Microsoft Flight Simulator гра від Laminar Research опинилася у ролі того, що доганяє.

X-Plane 12 пропонує гравцям новий ігровий рушій з підтримкою VR, об’ємні хмари, фотометричне освітлення, всесвітню погоду, тривимірну воду, новий AI трафіку, зміну сезонів року та таке інше. Серед нових літальних апаратів – Airbus A330, Cessna Citation X, Lancair Evolution, Cirrus SR22, Piper PA-18 Super Cub, Van’s RV-10, реактивний винищувач F-14 Tomcat та гелікоптер Robinson R22.

Усі детальні текстури та об’єкти для усіх континентів, як у випадку MSFS, доступні для завантаження безплатно. Платних DLC з літаками та аеропортами для нової гри нема поки що нема. У той час повний набір DLC для X-Plane 11 (2017) коштує на Steam майже 65 000 грн.