Вчора стало відомо, що Twitter заблокував бота, який відстежував перельоти свого нового власника Ілона Маска, проте пізніше соцмережа повідомила, що тепер в принципі забороняє поширювати подібну інформацію. В рамках нового правила платформа заблокувала інших ботів, що відстежували літаки Біла Гейтса, Джефа Безоса, Марка Цукерберга та інших мільярдерів.

Окрім того, під блокування потрапив сам автор ботів – Джек Суїні, який запустив ці проєкти 2020 року на основі відкритих даних. Також Маск заявив, що проти Суїні та «організацій, які підтримували заподіяння шкоди моїй родині», вживаються юридичні заходи.

Пізніше мільярдер написав у Твіттері, що публікація чийогось місцеперебування в режимі реального часу в соціальній мережі порушує політику компанії проти публікації певних особистих даних.

«Будь-який обліковий запис, який містить інформацію про місцеперебування в реальному часі, буде призупинено, оскільки це є порушенням фізичної безпеки. Це включає розміщення посилань на сайти з інформацією про місцеперебування в реальному часі. Публікація місць, куди хтось подорожував із невеликою затримкою, не є проблемою безпеки, тому це нормально» – повідомив Маск.

Як зазначає Bloomberg, останній твіт Суїні у власному акаунті перед тим, як він був заблокований, містив питання: «Чи можу я отримати свої $8 назад?» — посилання на сервіс підписки компанії Twitter Blue.

Джейсон Калаканіс, венчурний капіталіст і подкастер, який допомагав Маску в його поглинанні Twitter, виступив на захист рішення мільярдера.

«Моє особисте переконання полягає в тому, що постійний обмін інформацією про публічне місцеперебування є де-факто доксингом», – сказав Калаканіс у твіті до того, як Маск висловив свою думку. «Якби одна людина стежила за іншою цілий день і ділилася своїм місцеперебуванням у Твіттері під назвою «локація Сюзан», це, очевидно, представляло б ризик для безпеки».

Суїні, студент Університету Центральної Флориди, сказав, що він не отримував ніяких інших повідомлень від Twitter електронною поштою або іншими засобами масової інформації.

Варто зазначити, що публікація інформації про перельоти літаків не є закритою чи протизаконною в США, переглянути її можна на таких сервісах, як Flightradar24.