Неймовірний «зоопарк» засобів ППО, який вже мають на озброєнні ЗСУ, невдовзі має поповнитися не лише американським ЗРК MIM-104 Patriot, а й франко-італійським комплексом FSAF SAMP/T Mamba. Про розгляд замовлення України на ці системи пише видання Challenges.

«Франція та Італія нададуть Україні запитані засоби протиповітряної оборони… Це дуже наполегливе прохання президента Зеленського, і італійці підтвердили нам, що готові його виконати. Таким чином ми можемо задовольнити ці потреби», – сказав посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

FSAF SAMP/T – це наземна платформа для запуску зенітних ракет родини Aster, а саме Aster 30 Block 1 та Aster 30 Block 1NT. Ракети розробляє франко-італійський консорціум Eurosam, який створили MBDA France, MBDA Italy та Thales Group саме для виробництва засобів ППО.

FSAF SAMP/T Mamba – ще одна система ППО, яку має отримати Україна

Двоступенева твердопаливна ракета Aster 30 Block 1 та Block 1 NT цікаві тим, що завдяки високій швидкості (до 4,1 Махів), високому рівню автоматизації, швидкості реагування, та щільності залпу (8 ракет з кожної пускової установки можна вистрелити за 10 секунд) вони спроможні збивати навіть тактичні балістичні ракети на кшталт російських «Іскандерів» та іранських Fateh-110 й Zolfaghar.

Типова батарея FSAF SAMP-T має у своєму складі підсистему управління вогнем (радар X-діапазону Arabel, систему «свій-чужий», систему керування вогнем), систему перезаряджання пускових установок та від 1 до 6 пускових установок по 8 ракет у транспортно-пускових контейнерах на кожній. Пускові монтуються на автомобільному шасі Astra/Iveco або Renault-TRM-10000 з колісною формулою 8х8.

FSAF SAMP/T Mamba – ще одна система ППО, яку має отримати Україна

Комплекси ППО FSAF SAMP/T Mamba були взяті на озброєння арміями Франції та Італії лише у 2011 році. При цьому Франція має 32 пускових установки, Італія – лише 6. Ще 12 систем купив Сінгапур. При цьому вважається, що саме Італія має надати Україні якусь частку своїх ЗРК.

Що ж, можливість збивати балістичні ракети – це вже новий рівень. Дякуємо, Франція та Італія!

Характеристики зенітних ракет Aster 30 Block 1
Довжина – 4,9 м
Діаметр – 180 мм / 540 мм
Розмах крил – 0,92 м
Маса – 450 кг
Маса боєголовки – 15-20 кг
Двигун – твердопаливний ракетний
Швидкість – 4,1 Махів (1 400 м/с)
Дальність цілей – до 120 км
Висота цілей – до 20 км