Завтра запрацює законодавство, яке назавжди змінить інтернет та значно ускладнить життя технологічних гігантів. 1 листопада набуває чинності Закон Європейського Союзу про цифрові ринки (DMA), який запускає відлік процесу, який, як очікується, змусить Amazon, Google і Meta зробити свої платформи відкритішими та суміснішими у 2023 році, повідомляє ArsTechnica. Це може призвести до значних змін у тому, що люди можуть робити зі своїми пристроями та застосунками, і це ще раз нагадає про те, що Європа регулює діяльність технологічних компаній набагато активніше, ніж США.

«Ми очікуємо, що наслідки будуть значними», – говорить Жерар де Грааф, ветеран ЄС, який допоміг прийняти DMA на початку цього року. Минулого місяця він став директором нового офісу ЄС в Сан-Франциско, створеного частково для роз’яснення наслідків закону компаніям з Big Tech. Де Грааф каже, що вони будуть змушені відкрити «свої обнесені стінами сади».

«Якщо у вас є iPhone, ви повинні мати можливість завантажувати застосунки не тільки з App Store, але й з інших магазинів застосунків або з інтернету», – говорить де Грааф.

DMA вимагає від платформ, що домінують, впускати менших конкурентів, а також може змусити WhatsApp від Meta отримувати повідомлення від застосунків-конкурентів, таких як Signal або Telegram, або перешкодити Amazon, Apple і Google надавати перевагу своїм власним застосункам і сервісам.

Хоча DMA набуває чинності наступного тижня, технологічні платформи не зобов’язані виконувати його негайно. Спочатку ЄС повинен вирішити, які компанії є достатньо великими та укоріненими, щоб бути класифікованими як gate keepers (вартові воріт), до яких застосовуються найжорсткіші правила. Де Грааф очікує, що близько десятка компаній увійдуть до цієї групи, яка буде оголошена навесні. Потім ці «вартові» матимуть шість місяців на те, щоб привести свою діяльність у відповідність до вимог.

Де Грааф передбачив хвилю судових позовів, що оскаржують нові європейські правила для великих технологій, але каже, що він знаходиться в Каліфорнії, щоб допомогти пояснити гігантам Кремнієвої долини, що правила змінилися. За його словами, раніше ЄС стягував великі штрафи з Google, Apple та інших компаній в рамках антимонопольних розслідувань – механізму, який покладав тягар доведення провини на бюрократів. Згідно з DMA, тягар відповідальності лежить на бізнесі. «Ключовий меседж полягає в тому, що переговори закінчилися, ми знаходимося в ситуації відповідності, – каже де Грааф. Вам це може не подобатися, але так воно і є».

Як і закон ЄС про цифрову конфіденційність, GDPR, DMA, як очікується, призведе до змін в тому, як технологічні платформи обслуговують людей за межами 400 мільйонів користувачів інтернету в ЄС, тому що деякі деталі дотримання вимог будуть легше впроваджуватися в глобальному масштабі.

Незабаром технологічним компаніям також доведеться мати справу з другим масштабним законом ЄС, Законом про цифрові послуги, який вимагає оцінки ризиків деяких алгоритмів і розкриття інформації про автоматизоване прийняття рішень і може змусити соціальні застосунки, такі як TikTok, відкрити свої дані для зовнішнього контролю. Закон також буде впроваджуватися поетапно, а найбільші онлайн-платформи, як очікується, повинні будуть виконати його вимоги в середині 2024 року. ЄС також розглядає можливість прийняття спеціальних правил щодо штучного інтелекту, які можуть заборонити деякі випадки використання цієї технології.