Засновник FTX Сем Бенкман-Фрід був заарештований владою Багамських островів в понеділок увечері після того, як прокурор Південного округу Нью-Йорка поділився з урядом Багамських островів обвинувальним актом, створивши основу для екстрадиції та суду в США над колишнім криптомільярдером, який був центральною фігурою під час краху криптобіржі, повідомляє CNBC. Його арешт є першим конкретним кроком регуляторів, спрямованим на притягнення до відповідальності осіб за багатомільярдний крах FTX минулого місяця.

Генеральний прокурор Багамських островів Раян Піндер заявив, що Сполучені Штати, «швидше за все, вимагатимуть його екстрадиції». Королівська поліція Багамських островів підтвердила арешт Бенкмана-Фріда і заявила, що він з’явиться в магістратському суді в Нассау у вівторок.

У своїй заяві прем’єр-міністр Багамських островів Філіп Девіс сказав: «Багамські острови й Сполучені Штати мають спільну зацікавленість у притягненні до відповідальності всіх осіб, пов’язаних з FTX, які, можливо, зрадили суспільну довіру і порушили закон».

У листопаді FTX і її афілійовані компанії подали заяву про банкрутство, а Бенкман-Фрід пішов у відставку з посади генерального директора. Згодом з’ясувалося, що кошти клієнтів FTX були змішані з активами Alameda Research, яка використовувала їх для маржинальної торгівлі, що призвело до величезних збитків.

Юридичні експерти повідомили CNBC, що якщо федеральний уряд висуне звинувачення в банківському шахрайстві, Бенкману-Фріду може загрожувати довічне ув’язнення без права на умовно-дострокове звільнення. Таке суворе покарання було б незвичним, але не екстраординарним. Організатор фінансової піраміди Берні Медофф був засуджений до 150 років ув’язнення, що фактично є довічним ув’язненням, за свою масштабну фінансову піраміду.