Останніми днями ринок криптовалют серйозно лихоманить, Bitcoin за 7 днів в середньому впав на понад 15%, а Ethereum на понад 19%, причиною чого в тому числі стали події навколо криптовалютної біржі FTX. Остання зіштовхнулася з проблемою ліквідності, не дорахувавшись $8 млрд коштів, які потрібні для продовження операцій.

Причиною цього стало те, що FTX використала $10 млрд коштів клієнтів для підтримки торгової фірми Alameda Research свого власника Сема Бенкмана-Фріда після того, як взяла кредити, профінансовані коштом депозитів клієнтів FTX, повідомляє The Wall Street Journal.

Як зазначила економіст Френсіс Коппола, такі біржі, як FTX, не повинні інвестувати гроші клієнтів.

«Вони не повинні нічого робити з цими активами. Вони повинні буквально залишатися там, щоб люди могли ними користуватися», – сказала Коппола. Це особливо актуально для волатильних ринків, таких як криптовалюта, де застава може змінюватися в ціні з дня на день.

Однак, як повідомляється, FTX позичила більш ніж половину коштів своїх клієнтів компанії Alameda, яка потім використовувала їх для ставок на інші криптовалюти та допомагала іншим криптовалютним фірмам, які намагаються пережити загальний спад на ринку.

Проблеми FTX почалися зі статті CoinDesk, яка поставила під сумнів баланс Alameda, заявивши, що більша його частина складається з FTT, токена самої біржі. Це перетворилося на справжню проблему, коли засновник Binance Чанпен Чжао оголосив про плани продати мільярди FTT, якими він володів, що призвело до незворотного падіння вартості криптовалюти.

З того часу FTX намагається утриматися на плаву, а її клієнти намагаються вивести кошти на тлі побоювань щодо такої ризикованої фінансової угоди між FTX і Alameda. Такі трекери даних, як Nansen, фіксували кілька успішних виведень коштів, оброблених FTX в четвер, але хто зміг вивести кошти та чому, як і раніше незрозуміло.

І Alameda, і FTX контролюються Семом Бенкман-Фрідом, який встиг публічно попросити вибачення, заявивши, що він «облажався і повинен був зробити краще». При цьому він не відповів прямо, чи використовувала Alameda кошти клієнтів FTX.

Майбутнє FTX на цей момент висить у повітрі, хоча все виглядає не дуже добре. Найбільша криптовалютна біржа Binance оголосила на початку цього тижня, що має намір купити фірму, щоб гарантувати клієнтам повернення їхніх коштів. Але вже на наступний день вона відкликала цю пропозицію, заявивши, що її комплексна перевірка виявила «проблеми, які знаходяться поза нашим контролем або здатністю допомогти».

Як повідомляється, зараз Бенкман-Фрід намагається зібрати $9,4 мільярда від різних інвесторів для пакета порятунку FTX. У своєму Твіттері він заявив, що «кожен пенні» зібраної ліквідності піде клієнтам до тих пір, поки фірма не «зробить все правильно».

Бенкман-Фрід також заявив, що з користувачами FTX.us все гаразд (внутрішня біржа для ринку США працює як окрема структура) і що все, що відбувається, стосується міжнародної біржі FTX.com. Однак на сайті FTX.us вже з’явилося попередження про те, що «торгівля на FTX US може бути припинена через кілька днів», і прохання до інвесторів «закрити будь-які позиції, які ви хочете закрити». У ньому також говориться, що «зняття коштів є і буде залишатися відкритим».

За повідомленнями Bloomberg, співробітники FTX US намагаються розпродати деякі активи компанії. Це містить права на назву стадіону в Маямі, домашньої арени команди Miami Heat, і клірингову фірму, яку вона придбала на початку цього року. У повідомленні наголошується, що Бенкман-Фрід не обов’язково бере участь у всіх обговореннях.