Японський місяцехід з двома марсоходами й іншим корисним вантажем на борту стартував за допомогою ракети SpaceX Falcon 9 у неділю, маючи можливість стати першим комерційним космічним апаратом, який здійснить посадку на Місяць.

Запуск місячного апарата Hakuto-R токійської компанії Ispace Inc. з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида був відкладений після двох перенесень. Запланований на кінець листопада запуск корабля Space Exploration Technologies Corp. двічі переносився для проведення додаткових передпольотних перевірок ракети.

Hakuto-R Mission 1 здійснить круговий політ до Місяця і, як очікується, приземлиться всередині кратера Атлас приблизно наприкінці квітня. На його борту два марсоходи: один від Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA), інший – марсохід «Рашид» від Об’єднаних Арабських Еміратів. Також на борту — експериментальна твердотільна батарея від компанії NGK Spark Plug Co, музичний диск з піснею SORATO у виконанні японської рок-групи Sakanaction та інші вантажі.

«Космічне суперництво» між США та Китаєм і амбітна програма Ілона Маска з освоєння Марса підштовхнули стартапи по всьому світу до пошуку нових контрактів на видобуток ресурсів на поверхні Місяця і далі в космосі.

Подібно до мети Маска побудувати колонію на Марсі, ispace хоче побудувати людське поселення з близько 1 тисячею осіб на Місяці до 2040 року. Компанія планує переправити обладнання на Місяць, щоб зробити його комерційним центром, придатним для життя.

Успіх Ispace сприятиме розвитку власної космічної програми Японії. JAXA уклало контракт з Mitsubishi Electric Corp. на будівництво першого в країні місячного посадкового модуля для можливого запуску у 2019 році, але ця програма загрузла в затримках. Минулого року Рада з перспектив розвитку місячної промисловості Японії рекомендувала посилити співпрацю між державним і приватним секторами для підтримки конкурентоспроможності космічної економіки, що зароджується.