Посилення суперництва США і Китаю в космічній галузі й амбітна програма Ілона Маска з освоєння Марса призвели до появи десятків стартапів по всьому світу. Люди змагаються за ресурси, які можуть сприяти розвитку життя за межами Землі. Серед них і невелика японська компанія, яка прагне наступного місяця заявити про себе.

Токійська компанія ispace Inc. 22 листопада планує відправити місячний корабель з кількома урядовими та комерційними вантажами, серед яких два марсоходи. Як і мрія Маска про марсіанську колонію, грандіозна мета стартапу полягає в тому, щоб побудувати поселення для людей на Місяці до 2040 року. Але перед цим він хоче стати місячною версією FedEx – заробляти гроші, переправляючи на Місяць наукове обладнання та комерційні товари.

Перша місія Ispace стане випробуванням не лише технологічного потенціалу, який компанія створила з моменту свого заснування у 2010 році, але й віри її спонсорів, одним з яких є колишнім керівником SoftBank Group Corp. Від успіху місії залежить багато чого, включаючи потенційне первинне публічне розміщення акцій вже в цьому фінансовому році та можливість отримати більшу частку в галузі, яка, за оцінками Morgan Stanley, потроїться до 1 трильйона доларів за два десятиліття, починаючи з 2020 року.

«Існує величезний ринок для таких послуг, – сказав в інтерв’ю засновник і головний виконавчий директор ispace 43-річний Такеші Хакамада. – Якщо щось піде не так з цією спробою, ми все одно зможемо використати зворотний зв’язок від невдачі для підвищення якості наступного запуску».