Google відкладає реліз Chrome Manifest V3, який мав обмежити блокувальники реклами

Компанія Google вже кілька років хоче замінити систему розширень браузера Chrome, перевівши її на новий набір інтерфейсів програмного забезпечення (API), відомих як Manifest V3. Все б нічого, якби не той факт, що нововведення просто знищить усі популярні розширення для блокування реклами.

Технічна розробка Manifest V3 завершилася ще у січні 2021 року, проте поки що не прибрала підтримку Manifest V2. Останній підтримує API chrome.webRequest, який дозволяє відстежувати, аналізувати трафік та миттєво його блокувати або модифікувати. Це дозволяє розширенням перехоплювати вхідні мережеві дані та обробляти/фільтрувати їх, перш ніж вони показуватимуться у браузері.

В Google планували почати відмовлятися від Manifest V2 вже у січні 2023 року, але як помітило видання 9to5Google, в компанії тепер заявляють, що вирішили відкласти перехід на Manifest V3 й до березня наступного року поки навіть не готові назвати графік відключення Manifest V2.

За попередньою версією графіка, у січні 2023 року в бета-версії Chrome мали з’явитися експериментальні функції відключення Manifest V2, у червні вони б перейшли у стабільну версію, а в січні 2024 року вебмагазин Chrome мав заборонити розширення Manifest V2.

В новій версії графіка переходу на Manifest V3 кожен крок тепер позначений як «відкладений» або «на розгляді». Отже, поки що немає інформації, коли точно має відбутися міграція. Судячи з усього, 2024 рік залишається цільовим для відмови від Manifest V2.

У своєму повідомленні про затримку адвокат розробників розширень Chrome Симеон Вінсент написав про те, що компанія почула розробників, які скаржилися на зміну в Manifest V3, як відключає можливість розширення запускати приховану фонову сторінку через фонову обробку. Тому можна зробити висновок, що затримка пов’язана саме з такими технічними моментами й навряд чи Google змінить свою думку щодо блокувальників реклами.

Це цілком логічний крок для компанії, яка отримує основні доходи від показу реклами, в тому числі через сторонні сайти. Отже, видалення блокувальників реклами з Chrome, який є найпопулярнішим браузером у світі, має свої переваги для Google.

Для тих, хто не згоден з такою політикою пошукового гіганта, завжди є Firefox. Розробники браузера заявляють, що переведуть його на Manifest V3 разом з Google, але додадуть WebRequest API, щоб блокувальники реклами могли продовжити працювати.