Чат-бот ChatGPT продовжує домінувати в соціальних мережах

Минулого тижня OpenAI відкрив доступ до ChatGPT, чат-боту на основі ШІ, який взаємодіє з користувачами в надзвичайно переконливій розмовній манері. Його здатність надавати розлогі, вдумливі та ґрунтовні відповіді на питання і підказки — навіть якщо вони неточні — приголомшила користувачів, в тому числі вчених і деяких представників технологічної галузі.

ChatGPT – це велика мовна модель, яка навчається на величезному масиві інформації в інтернеті для створення своїх відповідей. Вона походить від тієї ж компанії, що і DALL-E, яка генерує безмежний спектр зображень у відповідь на підказки користувачів. Це також наступна ітерація текстового генератора GPT-3.

Чат-бот швидко став вірусним. У понеділок співзасновник Open AI Сем Альтман, відомий інвестор з Кремнієвої долини, повідомив у Twitter, що кількість користувачів ChatGPT перевищила мільйон. Він також привернув увагу деяких відомих технологічних лідерів, таких як генеральний директор Box Аарон Леві.

«Є певне відчуття, яке виникає, коли нова технологія змінює ваше уявлення про комп’ютерні технології. Google зробив це. Firefox зробив це. AWS зробив це. iPhone зробив це. OpenAI робить це з ChatGPT», – написав Леві.

Але, як і у випадку з іншими інструментами на основі ШІ, він також викликає занепокоєння, в тому числі щодо того, як він може підірвати творчі індустрії та поширити дезінформацію.

Зареєструвавшись у ChatGPT, користувачі можуть попросити систему штучного інтелекту поставити низку запитань, наприклад: «Хто був президентом США у 1955 році»», або узагальнити складні поняття так, щоб їх зрозумів навіть другокласник. Вона навіть відповідатиме на відкриті запитання, такі як «У чому сенс життя?» або «Що мені вдягнути, якщо сьогодні 40 градусів тепла?».

«Це залежить від того, чим ви плануєте займатися. Якщо ви плануєте бути на вулиці, вам слід одягнути легку куртку або светр, довгі штани та закрите взуття, — відповів ChatGPT. – Якщо ви плануєте бути в приміщенні, ви можете надіти футболку і джинси або інший зручний одяг».

Але деякі користувачі дуже креативні. Одна людина попросила чат-бота переписати хіт 90-х «Baby Got Back» у стилі «Кентерберійських історій»; інша написала листа, щоб видалити поганий рахунок з кредитного звіту. Інші яскраві приклади включають прохання про поради щодо домашнього декору в стилі казки та питання до іспиту з англійської мови (у відповідь на це бот написав есе на 5 абзаців про «Грозовий перевал»).

Хоча інструмент DALL-E є безплатним, він обмежує кількість підказок, які користувач може отримати до того, як йому доведеться платити. Коли Ілон Маск, співзасновник OpenAI, нещодавно запитав Альтмана в Twitter про середню вартість одного чату ChatGPT, Альтман відповів:

«Нам доведеться якось монетизувати цей інструмент в якийсь момент; витрати на обчислення вражають».

На жаль, OpenAI досі блокує доступ користувачів з України до API GPT-3 та відповідно ChatGPT.