Концерн «Укроборонпром» заявив про новий етап випробувань безпілотника, який зможе вражати цілі на відстані 1 000 км та має бойову частину з вагою 75 кг. Ніяких інших даних, окрім фото обтікача, про новий БПЛА поки що немає. Проте в «Укроборонпромі» сьогодні повідомили про успішне завершення низки випробувань та про початок тестування безпілотника під дією РЕБ.

«На сьогодні низка етапів успішних випробувань позаду. На виконання доручення начальника Генерального штабу Збройних Сил України ми переходимо до етапу випробувань під дією РЕБ», – сказала речниця держконцерну Наталія Сад.

«Після того, як ми успішно випробуємо безпілотник під дією РЕБ, сподіваємось, що зможемо перевірити його у бойовому застосуванні. Обіцяли до кінця цього року, намагаємось цю обіцянку виконати», – зазначила вона.

Водночас із заявою «Укроборонпрому» сьогодні з’явилися повідомлення з відео про вибух на російській авіабазі «Енгельс-1» в Саратовській області, через який нібито було пошкоджено два стратегічні бомбардувальники.

Ця авіабаза активно використовується росіянами для нанесення терористичних атак по енергетичній інфраструктурі України, проте знаходиться на відстані понад 700 км від Харківської області, а отже далеко за межами наявних в ЗСУ засобів ураження ворога.

У зв’язку з завданням удару по авіабазі «Енгельс-1» OSINT-спільнота підозрює, що випробування безпілотника від «Укроборонпрому» могли пройти ще краще, ніж повідомляється.

Окрім того, здатність БПЛА завдавати удар на відстані 1 000 км може значно розширити здатність України знищувати цілі глибоко в російському тилу на території від кордону з Фінляндією й аж до Дагестану.

Що ж, будемо сподіватися, що наступні випробування «Укроборонпрому» пройдуть ще краще.