Проблеми з електрикою заважають не лише українцям. Як сповіщає видання Sueddeutsche Zeitung, Великий адронний колайдер CERN було зупинено на два тижні раніше запланованого терміну заради економії електроенергії.

Великий адронний колайдер достроково пішов на зимову перерву, але й у 2023 році час його роботи скоротять на 20 відсотків. З проханням економити електрику до CERN звернувся французький постачальник електроенергії EDF. Це має істотно розвантажити енергосистему Франції – за повний рік роботи прискорювач LHC споживає стільки електроенергії, скільки місто з 300 000 мешканцями.

У результаті скорочення часу роботи науковці отримають менше даних для досліджень – сказав керівник досліджень LHC Йоахім Мніх. Але це обмеження «терпимо». Відомо також, що існує тиск щодо економії енергії й на деякі дослідницькі інститути у Німеччині.

«Якщо ціни на електроенергію залишаться високими в довгостроковій перспективі, це може означати, що нам доведеться скоротити програму з фізики або витратити на це більший час» – сказав Йоахім Мніх.

Крім того, в рамках економії енергії буде перевірено, де ще можна заощадити електрику. Серед іншого, новий житловий масив неподалік CERN незабаром буде опалюватися відхідним теплом від споживаної енергії. А з кінця 2023 року будівлі СУКТ будуть забезпечуватися відпрацьованим теплом з нового центру обробки даних.

Заходи економії запроваджуються і в інших наукових установах деяких європейських країн, насамперед Німеччини, сповіщає Sueddeutsche Zeitung.

Нагадаємо, Великий адронний колайдер з кільцем прискорювача довжиною у 27 км був введений в експлуатацію у 2010 році. Саме за допомогою Великого адронного колайдера у 2012 році було підтверджено існування бозона Хіггса. Наприкінці 2018 року колайдер було вимкнено на тривалий строк для подальшої модернізації прискорювача та детекторів. Колайдер запрацював знову лише 22 квітня 2022 р.