Великий адронний колайдер знову в роботі. Прискорювач частинок, який дозволив відкрити бозон Хіггса, зупиняли для технічного обслуговування та оновлення. Через пандемію COVID-19 роботи тривали довше, ніж очікувалось – однак після трьох років перерви колайдер знову готовий зіштовхувати частинки для різноманітних досліджень. 

Планується, що третій запуск Великого адронного колайдера триватиме до 2026 року. Станом на 22 квітня два пучки протонів вже циркулювали 27-кілометровим колайдером у протилежних напрямках. Ці пучки містили відносно невелику кількість протонів та циркулювали з енергією 450 мільярдів електронвольт. Команда ВАК збільшуватиме енергію та інтенсивність пучків, поки зіткнення не почнуть відбуватися з рекордною енергією 13,6 трильйона електронвольт. 

«Обладнання значно оновили під час другої тривалої зупинки комплексу прискорювача ЦЕРН. Сам ВАК пройшов масштабну програму консолідації і тепер працюватиме з іще більшою енергією. Завдяки масштабним удосконаленням інжекторного комплексу, він надаватиме значно більше даних для оновлених експериментів», – розповів Майк Ламонт, директор ЦЕРН з прискорювачів і технологій.  

Команди дослідників, які працюють із колайдером, сподіваються, що завдяки оновленню він буде виконувати набагато більше зіткнень. Зокрема, очікують зростання у 50 разів. Потужніший ВАК дозволить вченим краще вивчити бозон Хіггса та продовжити полювання за частинкою, яка доводить існування темної матерії, за допомогою більш дієздатного інструменту. 

Зараз темна матерія є лише гіпотетичною формою матерії, яка, на думку вчених, у п’ять разів більш поширена за звичайну. Вона невидима, не відбиває і не випромінює світло, тож всі спроби її знайти поки були невдалими. Дослідники ВАК звузили області, де частинка може ховатися, тож оновлений прискорювач наближає нас до її відкриття. 

ЦЕРН попередньо схвалив плани побудувати потужніший суперколайдер за $23 мільярди, який матиме окружність у сто кілометрів. Його будівництво навряд чи почнеться раніше 2038 року.