Велика Британія підтвердила постачання Україні ракет Brimstone 2

Як ми вже писали, сучасні британські ракети Brimstone 2 були помічені нещодавно в Україні, і ось Міністерство оборони Великої Британії підтвердило це, оприлюднивши ролик відвантаження таких ракет для ЗСУ.

«У рамках свого пакета допомоги Велика Британія надала українським Збройним Силам високоточні ракети Brimstone 2. Ця допомога зіграла вирішальну роль у стримуванні просування Росії.» – йдеться в дописі Міністерства оборони Великої Британії у Twitter.

Нагадаємо, британські ракети Brimstone – це дороблена та покращена версія американських AGM-114 Hellfire, тобто зброя класу «повітря – поверхня», для використання з літаків та гелікоптерів. Але українські захисники, завдяки допомозі британських партнерів навчилися використовувати ці ракети з наземних платформ, що стало першим вдалим використанням Brimstone у такий спосіб.

Brimstone 2 (SPEAR 2) – це оновлена у 2010-16 рр. перша версія ракети, яка отримала оновлену ГСН та двигун, нову модульну конструкцію, вдосконалення планера та програмного забезпечення для «загального підвищення продуктивності з покращенням дальності та зони ураження», включаючи «більш ніж 200% збільшення» максимальної дальності. Тобто такі ракети можуть вражати цілі на дальності у 60 км при використанні з літаків та гелікоптерів. З наземних платформ бойова дальність має складати близько 12 км. Саме те проти танків супротивника, враховуючи що тестування показало маже 100% вірогідність враження цілі ракетами Brimstone 2.

Технічні характеристики Brimstone 2
Вага – 50 кг
Довжина – 1,8 м
Діаметр – 180 мм
Бойова частина – 6,3 кг тандемна кумулятивна
Двигун – твердопаливний
Дальність – 40-60 км (приблизно 12 км при використанні з наземних платформ)
Швидкість – 450 м/с (1,3 Маха)
Наведення – 94-ГГц активний радар самонаведення, інерційний автопілот, лазерне наведення
Вартість – £105 000 за одиницю