Турецька компанія Turkish Aerospace Industry (TAI) продемонструвала прототип винищувача п’ятого покоління TAI TF-X / MMU, який вже будується на складальній лінії компанії.

На фото та відео можна побачити зібрану частину фюзеляжу, центроплан та крила. Двигуни поки що не встановлені. За графіком прототип має бути готовий до наземних випробувань у березні 2023 р. Дата першого польоту TAI TF-X поки що невідома.

Винищувач TAI TF-X, відомий також як Milli Muharip Uçak (буквально «Національна бойова авіація») – розробляється як заміна винищувачам F-16 Fighting Falcons турецьких ВПС і мав би працювати разом з винищувачами п’ятого покоління, від закупівлі яких Туреччина так «елегантно» відмовилася.

Концептуальна розробка TAI TF-X розпочалася ще у 2011 році. У 2015 році були представлені три концепти: FX-1, близький по дизайну з Lockheed Martin F-22; FX-5 схожий на General Dynamics F-16 та FX-6 який мав характеристики близькі до Saab JAS 39 Gripen. 8 січня 2015 було оголошено, що TF-X буде створюватися на базі концепту FX-1, тобто це буде винищувач з двома двигунами, що наслідує дизайн американських винищувачів п’ятого покоління.

TAI TF-X / MMU – турецький винищувач п’ятого покоління

За роль постачальника двигунів для майбутнього винищувача змагалися Eurojet з двигунами EJ200, які використовує Eurofighter Typhoon, Rolls-Royce, та General Electric з двигуном F110, який стоїть на General Dynamics F-16 Fighting Falcon, Grumman F-14 Tomcat, McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle та Mitsubishi F-2. В підсумку початкові екземпляри TAI TF-X мають використовувати двигуни General Electric F110, а згодом Туреччина сподівається налагодити локальне виробництво. У конкурсі, який все ще триває, беруть участь турецькі компанії TRMotor (підрозділ Tusaş Engine Industries), Turkish Air Engine Company (TAEC) та консорціум Kale Group та Rolls-Royce.

Кажуть, що в конкурсі бажав взяти участь і російський Ростех та Об’єднана двигунобудівна корпорація, але там щось не склалося. Що б це мало бути?

TAI TF-X / MMU – турецький винищувач п’ятого покоління

Виробництво першого екземпляру TAI TF-X / MMU розпочалось рік тому, 4 листопада 2021 р.

Наразі про характеристики TAI TF-X / MMU відомо замало, хіба що те, що це має бути винищувач п’ятого покоління, з «повним пакетом турецької електроніки» та «штучним інтелектом». Ну і далі лише загальні вимоги: покращена аеродинаміка; суперова маневреність та швидкість; достатній і оптимізований бойовий радіус; просунуті мультиспектральні датчики; елементи stealth-технологій; автономність та взаємодоповнення датчиків; покращені можливості передачі даних; використання високоточної зброї.

Планується, що інтеграція двигунів та випробувальне руління TAI TF-X / MMU відбудуться у 2023 р., а перший політ нового винищувача заплановано на 2025 р.

TAI TF-X / MMU – турецький винищувач п’ятого покоління

Очікувані характеристики TAI TF-X / MMU
Екіпаж – 1 або 2 пілоти
Довжина – 21 м
Розмах крил – 14 м
Висота – 6 м
Площа крила – 60 м2
Максимальна злітна вага – 27 215 кг
Силова установка – 2 × General Electric F110 (для тестових польотів) або двигуни турецького виробництва, тягою 120 кН кожен
Максимальна швидкість – 2 470 км/год або 2 Маха
Бойова дальність – 1 100 км
Максимальна експлуатаційна стеля – 17 000 м
Межі g: +9,0 g та -3,5 g
Зброя – увесь асортимент високоточних ракет та бомб турецького виробництва