У зв’язку з пришвидшенням випробувань реактивного БПЛА Baykar Bayraktar Kızılelma у ЗМІ все частіше згадується універсальний десантний корабель ВМС Туреччини TCG Anadolu, який має стати платформою для цих дронів. Давайте уважніше придивимось до цього корабля, що стане першим у світі БПЛАносецем і має перевірити вади та переваги цієї концепції.

TCG Anadolu («Анатолія») – гібридний бойовий корабель, який може виступати як універсальний десантний корабель, так і як легкий авіаносець призначений для використання БПЛА або STOVL-літаків з коротким злітом та вертикальним приземленням. На момент прийняття до складу флоту TCG Anadolu має стати найбільшим кораблем і флагманом ВМС Туреччини.

TCG Anadolu був закладений на верфі Sedef Shipbuilding в Стамбулі 30 квітня 2016 року, але дизайн та технології, використані при будівництві корабля, створені компанією Navantia в Іспанії, яка і надала їх турецькій стороні.

TCG Anadolu – перший у світі БПЛАносець

TCG Anadolu має три сестринські кораблі. Це головний корабель серії – іспанський універсальний десантний корабель Juan Carlos I (у складі флоту Іспанії з вересня 2010 р.) та австралійські вертольотоносці Canberra (2014) та Adelaide (2015).

Спочатку, у 2013 р. планувалося, що TCG Anadolu буде трохи коротший, ніж Juan Carlos I, не буде мати трампліну для зльоту винищувачів і має нести лише гелікоптери, як ті самі Canberra та Adelaide. Контракт між Sedef Shipbuilding та Navantia був підписаний 7 травня 2015 р. Вартість будівництва та оснащення корабля у 2015 р. оцінювалася в $1 млрд.

TCG Anadolu – перший у світі БПЛАносець

На цій стадії ВМС Туреччини вирішили, що їм потрібен не просто вертольотоносець, а універсальний корабель у конфігурації легкого авіаносця з якого будуть злітати STOVL-винищувачі F-35B. Турецька Turkish Aerospace Industries (TAI) одна з двох іноземних компаній, які є постачальниками Lockheed Martin у програмі F-35, тому передбачалося, що винищувачі будуть збиратися у Туреччині. Йшлося про 120 літаків.

На жаль, у 2016 р. уряд Туреччини вирішив придбати російські ЗРК великого радіуса дії С-400 «Тріумф», тому у 2018 р. США виключили країну з програми F-35, хоч TAI й дали можливість закінчити контракт на постачання компонентів винищувача.

Наслідком цього рішення стало перетворення TCG Anadolu у БПЛАносець. Основними машинами, які мають скласти авіаційне крило корабля, стануть БПЛА Bayraktar TB3 та Bayraktar Kızılelma. Але Туреччина не покидає надію придбати у майбутньому STOL-винищувачі, може навіть і ті самі F-35B, і використовувати TCG Anadolu і в такій конфігурації.

TCG Anadolu – перший у світі БПЛАносець

Закладка кіля першого турецького авіа/БПЛАносця відбулася 7 лютого 2018 р. На воду корабель був спущений 30 квітня 2019 р. Зараз TCG Anadolu проходить морські випробування, наприклад 18 листопада 2022 р. відбулися перші тестові приземлення на корабель гелікоптерів. Очікується, що до складу флоту флагман встане у 2023 році.

У конфігурації універсального десантного корабля, а саме у такому вигляді TCG Anadolu буде використовуватися до остаточного формування авіаційного крила, він може нести до 27 плавучих бронетранспортерів AAV (використовуються у тому числі Корпусом морської піхоти США) і 29 основних бойових танків (Leopard 2 або турецькі Altay) у трюмі; 4 десантно-висадкових засоба LCM, або 2 LCVP; та 900 десантників. Команда самого TCG Anadolu складається з 261 моряка.

TCG Anadolu – перший у світі БПЛАносець

У конфігурації легкого авіаносця TCG Anadolu має нести 10 винищувачів F-35B та 12 гелікоптерів середньої ваги. Як вертольотоносець корабель прийме від 12 до 25 (в залежності від конфігурації ангарів) середніх гелікоптерів типу атакуючих TAI/AgustaWestland T129 ATAK, багатофункціональних Eurocopter AS532 Cougar або Sikorsky SH-60 Seahawk. Або 8 важких Boeing CH-47 Chinook.

Як БПЛАносець TCG Anadolu зможе оперувати 30-50 БПЛА Bayraktar TB3 або/та Bayraktar Kızılelma. Але річ у тому, що у потрібній кількості згадані БПЛА будуть доступні хіба що за 2-3 роки. Bayraktar Kızılelma лише готується до першого польоту, а Bayraktar TB3 має полетіти взагалі лише у 2023 р.

TCG Anadolu – перший у світі БПЛАносець

Bayraktar TB3 – це важка морська версія Bayraktar TB2 з крилами що складаються. Bayraktar TB3 має нести до 280 кг корисного навантаження проти 150 кг у Bayraktar TB2. Крім того, Bayraktar TB3 більш швидкий ніж його попередник при тій самій витривалості.

Цікаво, що переоснащення TCG Anadolu має займати тривалий час і вимагає не лише переконфігурації ангарів та трюмів, заміну пального для техніки, зброї на складах, а навіть майже повну зміну команди. Техніки, що обслуговують десантно-висадкові засоби та гелікоптери навряд чи зможуть обслуговувати винищувачі чи БПЛА.

Щодо озброєння. Частково TCG Anadolu використовує зброю країн партнерів, частково зброю турецького виробництва. Наприклад усепогодний посадковий радар корабля – це італійський Leonardo SPN-720, а ось система керування боєм – турецька GENESIS-ADVENT. Більшість бойових систем виробляють турецькі компанії Aselsan та Havelsan. Це зенітний комплекс під ракети RIM-116 Rolling Airframe Missile для захисту від протикорабельних ракет, дві C-RAM артсистеми Phalanx CIWS на базі авіаційних 20-мм гармат M61 Vulcan, та п’ять бойових Aselsan STOP з 25-мм автоматичними гарматами Oerlikon KBA або M242 Bushmaster.

TCG Anadolu – перший у світі БПЛАносець

Як ми вже відмічали, TCG Anadolu стане найбільшим кораблем ВМС Туреччини та вагомо посилить їх. Наразі у складі ВМС Туреччини 16 фрегатів, 8 корветів, 12 субмарин, близько 30 патрульних та малих атакуючих катерів та 34 десантних кораблів різних класів, включаючи найбільші у світі великі десантні кораблі для висадки танків – TCG Bayraktar та TCG Sancaktar, які втричі менші за водотоннажністю ніж TCG Anadolu.

Але на TCG Anadolu все не завершиться. Туреччина планує спустити на воду і другий корабель цього класу – TCG Trakya («Фракія»).

TCG Anadolu – перший у світі БПЛАносець

Як швидко TCG Anadolu перетвориться з універсального десантного корабля на БПЛАносець і наскільки взагалі буде живуча ця концепція наразі залежить від компанії Baykar і швидкості, з якою вона завершить випробування і почне серійне виробництво БПЛА Bayraktar TB3 або/та Bayraktar Kızılelma. Подивимось, Baykar дійсно вміє дивувати.

Цікаво, що першою концепцію БПЛАносця запропонувала у 2007 р. британська BAE Systems Maritime – Naval Ships, але UXV Combatant так і лишився лише концептом, а ось Туреччина, несподівано для самої себе, дійсно може стати першою країною, яка має у складі ВМС корабель нового типу, орієнтований на сучасні збройні конфлікти і побудований з урахуванням досвіду російсько-української війни.

TCG Anadolu – перший у світі БПЛАносець

Загальні характеристики TCG Anadolu
Клас і тип – універсальний десантний корабель, легкий авіаносець, БПЛАносець
Водотоннажність – 27 079 тонн (конфігурація «десантний корабель») / 24 660 тонн (конфігурація «авіаносець»)
Довжина – 232 м
Ширина – 32 м
Осадка – 6,9 м
Силова установка – 5×8 000 кВт (11 000 к.с.) дизель-генераторів Navantia Man, 2×11 МВт (15 000 к.с.) Siemens SiPOD, 2×1500 кВт (2000 к.с.) носового підрулювача
Швидкість – 21 вузол (39 км/год)
Дальність – 9 000 морських миль (17 000 км) зі швидкістю 15 вузлів (28 км/год)
Десантні засоби – 4xLCM або 2xLCVP
Датчики – SMART-S Mk.2 3D-радар S-діапазону, SPN-720 Naval Precision Approach Radar, GENESIS-ADVENT Combat Management System та інші
Озброєння – 1xRAM, 2xPhalanx CIWS, 5×25 mm Aselsan STOP RCWS
Авіакрило – 4xТ-129 АТАК, 2xS-70B Seahawk, 8xAs532; або 8xCH-47F; або 30-50 Baykar Bayraktar TB3 або Baykar Bayraktar Kızılelma