Користувачі ШІ-генератора зображень Stable Diffusion незадоволені великим оновленням Version 2, яке нівелювало його здатність генерувати порнографічні зображення, а також картинки в стилі конкретних художників.

Розробник Stable Diffusion, компанія Stability AI, переробила в оновленні ключові компоненти моделі штучного інтелекту та покращила певні функції, такі як масштабування (можливість збільшення роздільної здатності зображень) та контекстно-орієнтоване редагування. Однак, зміни також ускладнюють роботу Stable Diffusion з певними типами зображень, які викликали суперечки та критику.

Користувачі відзначають, що, попросивши Stable Diffusion Version 2 згенерувати зображення в стилі цифрового художника Грега Рутковського, вона більше не створює роботи, які дуже нагадують його власні.

На відміну від моделей-конкурентів, таких як DALL-E від OpenAI, Stable Diffusion має відкритий вихідний код. Це дозволяє спільноті швидко вдосконалювати інструмент, а розробникам – безплатно інтегрувати його у свої продукти. Але це також означає, що Stable Diffusion має менше обмежень у використанні та, як наслідок, викликає значну критику.

Зокрема, багато художників, як Рутковський, роздратовані тим, що Stable Diffusion та інші моделі генерації зображень були навчені на їхніх роботах без будь-якої попередньої згоди та тепер можуть відтворювати їхні стилі. Питання про те, чи є таке копіювання за допомогою ШІ законним, залишається відкритим. Експерти кажуть, що навчання ШІ-моделей на даних, захищених авторським правом, швидше за все, є законним, але певні випадки використання можуть бути оскаржені в суді.

З навчальних даних Stable Diffusion також були вилучені зображення оголеної натури та порнографічні зображення. Генератори зображень зі штучним інтелектом вже використовуються для створення вихідних даних NSFW, в тому числі фотореалістичних зображень і зображень в стилі аніме. Однак ці моделі також можуть бути використані для генерації зображень, що нагадують конкретних людей (так звана «порнографія без згоди»), а також зображень насильства над дітьми.

Хоча зміни у Stable Diffusion Version 2 викликали роздратування у деяких користувачів, багато інших високо оцінили її потенціал щодо розширення функціональності, як, наприклад, нова можливість ШІ створювати контент, що відповідає глибині реального зображення.

Окрім того, Stable Diffusion 2.0 також включає модель Upscaler Diffusion, яка збільшує роздільну здатність зображень у 4 рази. У поєднанні з моделями перетворення тексту в зображення, Stable Diffusion 2.0 тепер може генерувати зображення з роздільною здатністю 2048×2048 і навіть вище.

Оновлення Stable Diffusion Version 2 припинило створення порно та генерацію зображень в стилі конкретних художників

Stable Diffusion 2.0 збільшує згенероване зображення з низькою роздільною здатністю (128×128) до зображення з вищою роздільною здатністю (512×512)

Публічна демоверсія Stable Diffusion Version 2 доступна тут (хоча через високий попит з боку користувачів модель може бути недоступною або повільною).