Космічний корабель NASA Orion, який було запущено в рамках місії Artemis-1, успішно завершив один з ключових маневрів свого першого польоту — обліт Місяця, під час якого він наблизився до місячної поверхні на відстань 130 км, повідомляє Engadget.

На шляху до Місяця Orion здійснив чотири коригування траєкторії, але цього разу двигун системи орбітального маневрування працював 2 хвилини 30 секунд. Це розігнало корабель до швидкості понад 930 км/год.

Пролітне спрацювання двигуна було одним з двох необхідних маневрів для виходу Orion на ретроградну орбіту навколо Місяця, яка запланована на п’ятницю о 16:52 за східним часом (23:52 за Києвом). На цій орбіті корабель перебуватиме близько тижня для тестування різних систем, включаючи системи наведення, навігації, зв’язку, енергопостачання та терморегуляції. Слід зазначити, що Orion пройде ретроградну орбіту Місяця на відстані 64 000 км. Повернення космічного апарату на Землю заплановано на 11 грудня.

NASA розкриє більш детальну інформацію про роботу двигуна на прольоті та надасть оновлені дані щодо після стартових оцінок ракети Space Launch System (SLS) та наземних дослідницьких систем (включаючи стартову вежу) на пресконференції в понеділок.