Технічний директор Baykar Сельчук Байрактар в доповнення до вчорашнього коротенького тизеру виклав розширену версію відео випробувань БПЛА Baykar Bayraktar Kızılelma.

Такі випробування є частиною підготовки до першого польоту і дозволяють перевірити функціонування основних систем апарату – двигунів, гальм, керування, авіоніки, паливної системи й таке інше. Вивчається вплив вібрації під час руху по злітній смузі, робота двигунів на різних режимах тощо. Сельчук Байрактар зазначив, що Baykar Bayraktar Kızılelma успішно пройшла усі ці випробування.

Наступним етапом випробувань має бути «пробіжка» до досягнення злітної швидкості, але без самого зльоту, а вже тільки після цього – перший політ. Спочатку він планувався на перший квартал 2023 року, але Baykar збирається пришвидшити процес та відправити Kızılelma у небо вже найближчими тижнями.

Тим часом перший у світі БПЛАносець TCG Anadolu, який має стати у майбутньому носієм Bayraktar Kızılelma, провів перші морські випробування з посадкою гелікоптера.

Характеристики Bayraktar Kızılelma
Вантажопідйомність – 1 500 кг
Максимальна злітна вага – 6 000 кг
Силова установка – 1 × АІ-25ТЛТ або АІ-322Ф чи TEI TF-6000
Максимальна швидкість – 900 км/год
Крейсерська швидкість – 740 км/год
Бойова дальність – 930 км
Витримка – 5 годин
Стеля – 12 000 м
Робоча висота – 10 668 м