Після досить тривалої паузи від початку появи перших повідомлень про наявність проблем з роз’ємом 12VHPWR, який використовується для відеокарт GeForce RTX 4000, компанія NVIDIA нарешті провела певні дослідження і поділилась проміжними результатами.

На думку розробників, перегрів і оплавлення силового конектора може виникати при недостатній обачності користувача під час під’єднання роз’єму. А саме при установці силового штекера не до упору. В таких випадках зменшується площа контакту провідників, що з урахуванням розрахункової потужності у 600 Вт може призводити до небажаних наслідків. Втім, такі випадки рідкісні.

За даними NVIDIA, виробники відеокарт отримали всього близько 50 звернень з оплавленням конекторів 12VHPWR. З урахуванням того, що відеокарт GeForce RTX 4090 вже було реалізовано біля 125 000, з проблемами зіштовхнулись близько 0,04% власників топових графічних адаптерів.

12VHPWR fully plugged in

Щоб попередити можливі проблеми з роз’ємом, NVIDIA рекомендує попередньо під’єднувати силовий кабель або перехідник ще до установки відеокарти в корпус. А також додатково впевнитись у тому, що конектор надійно зафіксований в кінцевому положенні.

Судячи із релізу, інженери вивчають додаткові способи забезпечити безпечне під’єднання конектора перед включенням відеокарти.

Проблеми з можливим оплавленням конектора на дуже коштовній відеокарті, звичайно, не додають позитиву потенційним покупцям, а також власникам GeForce RTX 4090. При цьому основний конкурент не втрачає можливості для тролінгу.

Нещодавно Sasa Marinkovic, один із керівників ігрового підрозділу AMD, у власному твіттері побажав залишатись у безпеці у цей святковий сезон, використавши для ілюстрації фото з фрагментом відеокарти Radeon RX 7900 XT/XTX на якому зображені стандартні 8-контактні роз’єми для підключення додаткового живлення. Втім, тут слід нагадати, що нові відеокарти AMD почнуть з’являтись у продажі тільки з 13-го грудня, тому, можливо, не всі охочі встигнуть придбати нову потужну модель для святкових ігрових баталій.