В інтернеті почали з’являтися повідомлення про те, що 16-контактний роз’єм в нових GeForce RTX 4090 від NVIDIA починає плавитися та вигорати. Користувачі Reddit виклали фотографії (1, 2) розплавленого конектора 12VHPWR від відеокарт, виробництва ASUS та Gigabyte, повідомляє Wccftech.

Кабель живлення поставляється в комплекті та відповідає офіційним специфікаціям NVIDIA, на що вказує логотип компанії. Ще раніше озвучувалися побоювання, що згинання або надмірне навантаження на кабель може призвести до аномальних температур, які в кінцевому підсумку можуть викликати подібні проблеми.

Уважно придивившись до фотографій, здається, що замикання виникло навколо основних 12-контактних контактів під чотирма додатковими зверху. Але дивлячись на перехідник, він майже весь згорів і розплавився.

Користувач з Reddit повідомляє, що він грав у Red Dead Redemption 2 на своєму ПК з NVIDIA GeForce RTX 4090, коли в нього загорівся роз’єм живлення. Він також стверджує, що проблема може бути у несправному кабелі, і він відправить його продавцеві для заміни. Тому інформації про можливі причини проблеми поки що вкрай мало і складно сказати, наскільки вона може бути розповсюдженою, враховуючи тільки початок продажів GeForce RTX 4090.

Проте варто зазначити, що 16-контактний кабель живлення NVIDIA для відеокарт GeForce RTX 4090 доволі товстий і його складно розмістити в невеликих корпусах ПК. Тому користувачам доводиться сильно згинати кабель, щоб закрити панель корпуса, а це не рекомендується робити, оскільки може призвести до нагрівання і загоряння адаптера.

Перші користувачі GeForce RTX 4090 почали жалітися на розплавлений 16-контактний роз’єм

Виробники спеціальних кабелів та компанії, що займаються моддингом, намагаються розв’язати цю проблему, пропонуючи роз’єми під кутом 90 градусів, які повинні з’явитися у продажу пізніше.