Президент Сальвадору Наїб Букеле, оголосив, що його уряд планує купувати по одному Bitcoin щодня, починаючи з четверга. І хоча Букеле не сказав, коли покупки припиняться, це, ймовірно, ще більше посилить фінансову катастрофу, до якої вже призвів експеримент з криптовалютою в його країні.

Поточна ціна одного Bitcoin становить $16 672, що на понад 70% нижче, ніж рік тому. У листопаді 2021 року криптовалюта торгувалася на історичному максимумі — понад $68 тисяч, коли Сальвадор купував велику кількість Bitcoin.

За останніми підрахунками Bloomberg, президент Букеле вже втратив для Сальвадору десятки мільйонів доларів. Країна публічно не підтверджує, скільки Bitcoin було придбано, але на основі твітів Букеле можна визначити, що він придбав 2 381 Bitcoin з початку свого експерименту. За даними Bloomberg, вартість усіх Bitcoin країни склала $105 мільйонів, тоді як поточна вартість становить приблизно $39,4 мільйона. Букеле було б розумніше просто тримати долари США у вигляді готівки, навіть при річній інфляції майже 8%.

Попри оголошення Bitcoin офіційною валютою в Сальвадорі в кінці 2021 року, мало хто насправді використовує криптовалюту для покупок в країні. І одна з поширених причин, наведених для оголошення його валютою, — відправка грошових переказів назад в країну з-за кордону — також виявилася невдалою. За даними Reuters, з вересня 2021 року по червень 2022 року в Сальвадор було відправлено грошових переказів на суму близько $6,4 мільярда, але менш як 2% з них були в криптовалюті.

Експеримент з Bitcoin також призвів до того, що кредитний рейтинг Сальвадору неодноразово знижувався, і зараз він знаходиться на рівні СС через ймовірність дефолту за облігаціями, термін погашення яких настає у 2023 році, згідно з даними CoinDesk.

Нещодавні події в криптоіндустрії трохи приглушили ентузіазм простих людей до купівлі криптовалюти. Засновники FTX, наприклад, брали реальні гроші у користувачів і передавали їх власному хедж-фонду під назвою Alameda Research, при цьому винайшовши щонайменше дві криптовалюти, щоб тримати їх на своїх рахунках в якості «активів». Ці активи були сміттям, і коли минулого тижня генеральний директор конкурента Чанпенг Чжао з Binance спробував перевести в готівку $580 мільйонів з цих сміттєвих активів, це призвело до того, що весь картковий будиночок FTX завалився.