Криптоімперія Сема Банкмана-Фріда зазнала краху: група FTX подала заяву про банкрутство за Главою 11 в штаті Делавер менш ніж через добу після того, як заявила, що все в порядку. Міжнародна біржа FTX.com, американська платформа FTX.US, хедж-фонд Alameda Research і ще близько 130 афілійованих дочірніх компаній є частиною судового розгляду, пише Vice.

Банкрутство за Главою 11 дасть компанії шанс продовжити роботу, поки вона з’ясовує, як повернути клієнтам їхні кошти, але не ясно, чи це можливо. Як повідомляється, фірма використовувала гроші клієнтів для фінансування ризикованих ставок і придбань через Alameda Research, пропалюючи діру в $10 мільярдів у своїй бухгалтерії, що на сьогодні не є новиною для клієнтів криптовалютних фірм, які постраждали від попередніх крахів криптопроєктів.

З останніх таких прикладів – криптобанк Celsius, який призупинив виведення коштів та був викритий в тому, що робив ризиковані ставки та інвестиції, використовуючи депозити клієнтів, і незабаром після цього подав заяву про банкрутство за тією ж Главою 11. Кредитор Voyager Digital також призупинив видачу коштів і був помічений у використанні депозитів клієнтів в аналогічних високоризикових операціях, а незабаром після цього подав заяву про банкрутство. За іронією долі, Банкман-Фрід фактично планував купити Voyager і мав намір врятувати Celsius, але відмовився від цих планів.

За іронією, криптобіржу FTX просували як відповідального і альтруїстичного гравця в хаотичній криптоіндустрії. Оголошення про банкрутство додає ще один руйнівний поворот, оскільки багато хто вважав американську філію FTX.US стабільною, навіть якщо міжнародна версія біржі зазнала краху. Під час хаосу минулого тижня Банкман-Фрід робив все можливе, щоб створити враження, що FTX.US не причетний до махінацій з коштами клієнтів.

Банкман-Фрід вже пішов у відставку з поста головного виконавчого директора, а на його місце був призначений Джон Джей Рей III, який раніше очолював ліквідацію Enron після банкрутства. Банкман-Фрід залишиться в компанії, щоб «допомогти в упорядкованому переході». У заяві також стверджується, що співробітники по всьому світу, як очікується, продовжать працювати в FTX Group, а також допомагатимуть Рею під час процедури банкрутства, але вже зараз тисячі співробітників звільнилися. Пішла вся команда з питань комплаєнсу та юристів, а також співробітники благодійного фонду FTX Future Fund.

Малоймовірно, що FTX виживе. Відома венчурна компанія Sequoia Capital, яка очолила раунд інвестицій на суму $400 мільйонів, що оцінив FTX в $32 мільярди, вже списала свої інвестиції, вкладені в цей проєкт. Окрім того, Каліфорнія стала першим штатом, який оголосив про розслідування FTX. А Міністерство юстиції США вже веде окреме розслідування щодо FTX.

Оголошення про банкрутство, ймовірно, далеко не кінець історії, оскільки криптоінвестори спостерігають за ринком в пошуках ознак «зараження» від падіння FTX, що звісно підірве довіру інвесторів та клієнтів до криптовалютних проєктів.