Сервіс нотаток Notion, який в останні роки переріс в універсальний застосунок для створення, упорядкування та за потреби поширення майже будь-якої інформації користувача, збирається зробити наступний крок. Як повідомили розробники, вони запускають нову функцію Notion AI, що буде використовувати штучний інтелект для автоматичного створення тексту.

Все, що потрібно буде зробити користувачеві – вказати Notion AI, який тип запису ви хочете зробити, наприклад, пост в блозі, електронний лист або нотатку про фантастичні фільми, і застосунок автоматично згенерує текст на задану тему.

Генеральний директор Notion Іван Жао розказав The Verge, що написання текстів вимагає багато роботи, при цьому деякі з них повторюються (наприклад, створення нових посадових інструкцій), а деякі є творчими (наприклад, написання постів у блогах або мозковий штурм нових ідей).

Жао вважає, що Notion AI може допомогти в обох випадках: «Для багатьох користувачів у цій сфері він розв’язує проблему холодного старту. І навіть на додачу, він економить час». Notion AI не напише вам публікацію в блозі, але він може допомогти вам пропустити фазу першої чернетки та перейти безпосередньо до поліпшення і шліфування тексту.

Notion використовує ті ж самі великі мовні моделі, як й інші компанії, наприклад, Google. Звичайно, існує безліч інструментів для написання текстів на основі штучного інтелекту, таких як Grammarly і Jasper, а також новий Wordcraft від Google, і всі вони швидко вдосконалюються завдяки великим мовним моделям. Останні надають програмному забезпеченню набагато більше контексту, завдяки чому вони можуть розуміти речення та абзаци, а не окремі слова, що робить їх кращими як в розумінні, так і в написанні текстів усіх видів.

Проте, це тільки перші кроки для технології та Notion AI більшою мірою є реалізацією концепції. Поки що функція доступна користувачам сервісу тільки за попереднім записом, компанія планує розгортати її повільно та обережно, але хоче дати можливість спробувати Notion AI більшому колу людей вже зараз. Стати в чергу, щоб спробувати нову функцію, можна за цим посиланням.