Дебют нового гібрида Toyota Prius: більше дизайну, більше потужності

Чи є місце для гібридів у сучасному світі, де тренди задають електромобілі та водневі авто? Компанія Toyota вважає, що «так» – і представляє гібрид Prius вже п’ятої генерації. Цифра «п’ять» в цьому прикладі є визначна. Адже загалом по світу реалізовано більше п’яти мільйонів гібридних автомобілів Toyota Prius, а сама модель випускається вже двадцять п’ять років: тобто «п’ять на п’ять». То з чим прийшов, ювіляр?

Перш за все, з дизайном. Вдалий аеродинамічний силует та формат 5-дверного кузова був знайдений ще у другій генерації моделі. Проте лише тепер гібриду Toyota Prius дозволили бути не лише практичним, але й привабливим: погляньте на передню частину з «клешнями» фар, сміливі лінії-штампи дверцят, темне забарвлення кришки багажника з інтегрованими ліхтарями. Загалом силует нагадує «краплю навпаки»: з дуже динамічним нахилом лобового скла та коротким «хвостом» багажника.

Цей дизайн спирається на змінені розміри. Адже «п’ятий» гібрид Toyota Prius став більшим за попередника – загальна довжина сягнула позначки 4,6 метра (+25 мм), колісна база зросла до 2,75 м (+50 мм), а ось висота кузова трошки зменшилась. Відтепер Toyota Prius може запропонувати навіть 19-дюймові колеса – в залежності від версії. А ось що не залежить від версії, то це використання оновленої платформи TNGA, як основу. Ця платформа передбачає встановлення передньої незалежної підвіски МакФерсон та задню двох важільну підвіску, відносно попередника вдалось знизити центр тяжіння та підвищити жорсткість кузова.

Невже натяки на «драйв»-характер? Адже новий гібрид Toyota Prius став потужнішим! Базова версія передбачає використання 1,8-літрового двигуна та електромотору – загалом ця пара пропонує 140 к.с. (проти 122 у попередника). Плюс додано альтернативу з 2-літровом мотором у парі з електродвигуном: в цьому випадку потужність сягає вже 193 «коней». Такий гібрид здатен прискорюватись 0-100 км/год за 7,5 секунд. Але ще більш динамічним є третій варіант – під назвою Toyota Prius Plug-In Hybrid: бензиновий 2-літровий двигун плюс електромотор, загальна потужність 223 к.с. та прискорення до «сотні» за 6,7 секунди, акумулятор місткістю 16,3 кВт·год.

Багато цікавих змін пропонує й салон нового Toyota Prius. Наприклад, панель приладів з 7-дюймовиім дисплеєм встановлена над кермом – це нагадує концепцію Peugeot. По центру передньої панелі розмістився великий сенсорний дисплей, а нижче від нього встановлено клімат-контроль. Таку організацію простору самі розробники називають Island Architecture: мовляв, «кожна область керування – як окремий острівець в салоні».

А ще в салоні прихована розетка для живлення побутових приладів потужністю до 1500 Вт. Серед іншого цікавого оснащення – сонячні панелі на даху, комплекс Toyota Safety Sense, система автоматичного паркування, фонове кольорове підсвічування. До речі, зверніть увагу на перенесення джойстика керування трансмісії (електромеханічний варіатор) у звичне місце між передніми сидіннями.

Продажі нового гібриду Toyota Prius стартують вже наприкінці цього року або на початку наступного – в залежності від країни. А ось PHEV-версію (до речі, в Європі обіцяють продавати лише PHEV) доведеться зачекати до весни 2023 року. Але ж такий красень вартий очікування! Чи ні?