Власник Twitter Inc. Ілон Маск, який називає себе «абсолютистом свободи слова», вдався до звільнення інженерів компанії, які публічно заперечили його твітам у соцмережі, пише Bloomberg.

В одному випадку Маск оголосив про звільнення у Твіттері. В іншому — колишній співробітник заявив, що його звільнили після того, як він відкрито дорікнув Маску.

Інженер Ерік Фронхофер, який працював над застосунком Twitter для операційної системи Android, в неділю перепостив один з твітів Маска з коментарем, що розуміння Ілоном технічної частини програми Twitter було «неправильним». Маск відповів і попросив Фронхофера уточнити, перш ніж написати: «Twitter працює дуже повільно на Android. Що ви зробили, щоб це виправити?».

Після спроби пояснити свою думку в ряді твітів, інший користувач запитав Фронхофера, чому він не поділився своїми відгуками зі своїм новим босом в приватному порядку. Інженер, який пропрацював у Twitter понад вісім років, відповів: «Можливо, йому слід ставити питання приватно. Може, використовувати Slack або електронну пошту».

У понеділок вранці Маск написав, що Фронхофер звільнений. Фронхофер ретвітнув цей пост і включив емодзі віддавання честі, який багато співробітників використовували, коли їх звільняли раніше в цьому місяці. Twitter і Фронхофер не відразу відповіли на прохання прокоментувати його статус.

Інший інженер, Бен Лейб, також був звільнений після того, як заперечив Маску. Він ретвітнув той же технічний пост Ілона, написавши: «Як колишній технічний керівник інфраструктури стрічки твітів в Twitter, я можу з упевненістю сказати, що ця людина не має уявлення, про що він говорить». Лейб, який пропрацював в Twitter десять років, підтвердив агентству Bloomberg, що був звільнений в неділю.

Twitter був кинутий в хаос з того часу, як Маск зайняв пост глави компанії в кінці минулого місяця. Багато працівників залишаються засмученими тим, що Маск звільнив половину з більш ніж 7000 співробітників компанії, включаючи більшість топменеджер, приблизно через тиждень після закриття угоди за $44 мільярди.

Мільярдер також швидко змінив корпоративну культуру. Хоча раніше співробітники не мали звичаю публічно кидати виклик керівництву в Twitter, працівники часто висловлювалися на внутрішніх каналах Slack і електронною поштою, іноді публікуючи критику або занепокоєння для всієї компанії. За словами нинішніх і колишніх співробітників, зміни Маска призвели до відсутності внутрішньої комунікації щодо того, хто є головним і які пріоритети компанії.

Ці кроки також призвели до занепокоєння, що Twitter став вразливим до технічних збоїв. У понеділок компанія запровадила ще одне заморожування коду, зупинивши оновлення можливостей у застосунку, і співробітникам не було надано чіткої причини цього.