Згідно з інформацією аналітичної компанії Mercury Research, у третьому кварталі 2022 року відчутних змін зазнав розподіл ринку центральних процесорів з архітектурою x86. AMD зазнає відчутних втрат на важливих напрямках. Зменшення частки ринку досить велике, особливо з огляду на цей ринок, який насправді рухається повільно. У деяких випадках AMD повертається до позицій 2018/19 років.

CPU market share Q3 2022: AMD vs. Intel

Наприклад, у випадку процесорів для настільних ПК цілих 6,6% було втрачено лише за один квартал, у підсумку компанія займає тут 13,9%. Для мобільних процесорів падіння ще більш відчутне – на 9,1% порівняно з попереднім кварталом, але поточна частка ринку трохи краща через попередній максимум – 15,7%. Для споживчого ринку, де AMD займала зазвичай біля 20+%, це не дуже оптимістичні показники.

Водночас AMD вдалося збільшити свою частку в серверному сегменті. За останній квартал приріст склав 3,6%, тоді як у річному співставленні показники покращились аж на 7,3%. Поточна загальна частка у 17,5% – дуже хороший показник з урахуванням позицій AMD. Окрім того, тут також є потенціал для подальшого зростання, з урахуванням анонсу нової серверної платформи з чипами EPYC 9004 (Genoa) на базі архітектури Zen 4 та підтримкою DDR5 й PCI-E 5.0.

Частка AMD серед чипів для ігрових консолей залишилась незмінною – 100%. І саме це дозволило дещо згладити становище у підсумкових показниках. Хоча за останній квартал Intel вдалось зменшити частку AMD на 2,9% на загальному ринку x86-процесорів. На жаль в статистиці немає інформації про кількісні показники в штуках по кожній з категорій, але з урахуванням того, що консольний сегмент дозволив AMD вийти на підсумкові 28,5%, вочевидь це суттєві значення.