В останньому пакеті військової допомоги США серед іншого було оголошено про надання Україні чотирьох систем ППО AN/TWQ-1 Avenger та ракет Stinger до них. Що це за система і на що вона здатна?

AN/TWQ-1 Avenger – це мобільна система ППО малої дальності, яка має захищати війська під час наступу чи на марші. Шасі – модифікований HMMWV, основна зброя – дві зчетверені пускові установки зенітних ракет FIM-92 Stinger. Плюс кулемет 12,7-мм для самооборони.

AN/TWQ-1 Avenger – FIM-92 Stinger  на стероїдах

AN/TWQ-1 Avenger був розроблений усього за 10 місяців у 1980 році та відтоді стоїть на озброєнні армії та Корпусу морської піхоти США. Усього було виготовлено 1 100 таких систем і серед інших операторів, крім США, є лише Бахрейн, Іран, Єгипет та Тайвань. І ось тепер Україна.

Існують три конфігурації AN/TWQ-1 Avenger – Basic, Slew-to-Cue та Up-Gun. Базова може працювати окремо, а може приєднатися до системи командування, управління, зв’язку та розвідки передової зони протиповітряної оборони (FAAD C3I), яка дозволяє отримувати зовнішні радіолокаційні треки та повідомлення. Slew-to-Cue – дозволяє командиру або навіднику обирати цілі, про які повідомляє FAAD C3I, з дисплея на консолі націлювання. Після вибору цілі башта може бути автоматично спрямована (на ціль) без втручання навідника.

AN/TWQ-1 Avenger – FIM-92 Stinger  на стероїдах

Версія Up-Gun розроблена для 3-го бронетанкового кавалерійського полку і має лише 4 ракети FIM-92 Stinger. Правий стартовий контейнер знято, а замість нього встановлено кулемет M3P калібру 12,7 мм, для вогню безпосередньо перед HMMWV.

Які саме AN/TWQ-1 Avenger отримає ЗСУ, поки що невідомо.

AN/TWQ-1 Avenger – FIM-92 Stinger  на стероїдах

Характеристики AN/TWQ-1 Avenger
Довжина – 4,95 м
Ширина – 2,18 м
Висота – 2,64 м
Маса – 3 900 кг
Екіпаж – 2 (базовий варіант), 3 (Slew-to-Cue)
Швидкість – 89 км/год
Дальність – 440 км
Двигун – Detroit Diesel cooled V-8
Потужність – 135 к.с. (99 кВт)
Датчики – інфрачервона голівка самонаведення, лазерний далекомір, оптичний приціл
Озброєння – 4/8 готових до стрільби ракет FIM-92 Stinger
Дальність 200 – 4 500 м
Додаткове озброєння – кулемет M3P 12,7 мм