Фахівці Baykar Defence працюють над тим, щоб БПЛА Bayraktar TB2 та Akıncı могли використовувати ракети «повітря-повітря» для боротьби з іранськими дронами-камікадзе. Про це пише видання Daily Sabah.

«Незабаром наші Bayraktar TB2 й Akıncı матимуть ракети «повітря-повітря»; не тільки для ураження безпілотників, але й ворожих літаків… Зараз ми проводимо випробування», – сказав генеральний директор Baykar Defence Халук Байрактар під час оборонного ярмарку в Стамбулі.

Крім того, пан Байрактар в черговий раз підтвердив, що «ми повністю підтримуємо Україну в захисті свого суверенітету». Щодо можливості полювання за іранськими дронами-камікадзе, то за словами Халука Байрактара «камікадзе повільні, шумні та працюють на низькій висоті, що робить їх “легкими цілями” [для Bayraktar TB2 та Akıncı з ракетами “повітря-повітря”].»

Саме під час виставки SAHA Expo було підписано контракт між турецькою ракетобудівною компанією Roketsan та Baykar щодо інтеграції з БПЛА ракети ППО Sungur для боротьби з ворожими безпілотниками.

БПЛА Bayraktar TB2 та Akıncı зможуть збивати іранські дрони-камікадзе та інші повітряні цілі

«Комплекс ППО Sungur є перевіреним боєприпасом, особливо проти рухомих цілей, таких як вертольоти та безпілотники. Використання його з БПЛА як ракети класу «повітря-повітря» може змінити ситуацію», – сказав на ярмарку Мурат Ікінчі, генеральний менеджер Roketsan.

ПЗРК Sungur, який використовує ракету Portatif Savunma (PorSav), був прийнятий на озброєння армії Туреччини у 2020 році. Це майже повний аналог Stinger, за винятком системи наведення. У PorSav головка самонаведення власного виробництва Imager Infrared (IIR) замість IR Seeker Head у Stinger. Начебто турецька версія більш стійка до традиційних перешкод. До платформ, з яких може використовуватися Sungur, на сайті виробника вже додані й авіаційні.

Характеристики ПЗРК Sungur
Дальність – 0,5–8 км
Висота цілі – до 4 км
Типи цілей – літаки, гелікоптери, БПЛА
Боєголовка – з напівбронебійними вражаючими елементами та програмованим детонатором
Наведення – Imager Infrared (IIR)