Під час перебування на посаді міністра фінансів при колишньому прем’єр-міністрі Борисі Джонсоні Ріші Сунак відповідав за просування низки ініціатив, пов’язаних з криптовалютами, які мали на меті нормалізувати цифрові валюти та інтегрувати їх в британську економіку. За загальним визнанням, він є першим крипто-ентузіастом, який обіймає найвищу посаду у Великій Британії. Він також є першим не білим і наймолодшим (42 роки) прем’єр-міністром Британії за останні 200 років.

У квітні Сунак оголосив про низку програм, спрямованих на перетворення Великобританії в те, що він назвав «глобальним центром технологій криптоактивів». Серед оголошених тоді ініціатив був план інтеграції стейблкойнів в національну платіжну систему, тим самим прокладаючи їм шлях до використання у Великобританії як визнаної форми оплати. Вважається, що стейблкойни є найменш волатильною формою криптовалюти, тому вони викликають більший інтерес з боку урядів, ніж інші форми криптовалют, хоча такі проєкти, як Terra і Tether, показали потенційну небезпеку надмірної віри в стабільність цих активів.

Плани Сунака також передбачали створення додаткових нормативних актів, які допомогли б подальшому включенню криптовалют в економічну та правову базу Великобританії, тим самим стимулюючи більші інвестиції в цю сферу.

«Заходи, які ми намітили сьогодні, допоможуть забезпечити фірмам можливість інвестувати, впроваджувати інновації та розширюватися в цій країні», – написав Сунак в опублікованому в той час прес-релізі.

Іншою амбітною ініціативою Сунака став законопроєкт про фінансові послуги та ринки — законодавчий акт, який надасть місцевим органам влади Великобританії широкі повноваження щодо регулювання криптовалют, що сприятиме їх подальшій асиміляції в національній економіці. Законопроєкт, який ще не був прийнятий, зараз знаходиться на розгляді в парламенті.

Сунак також нещодавно підтримав дослідження потенційних переваг створення цифрової валюти центрального банку (CBDC), або Britcoin. Проте попри його криптовалютний послужний список, аналітики припускають, що навряд чи у Сунака буде час зосередитися на будь-яких ініціативах, пов’язаних з web3, в найближчій перспективі. З огляду на поточну економічну ситуацію в Британії, будь-яка робота над Britcoin, скоріше за все, відійде на другий план.