Закон, який вже першочергово викликає асоціацію з iPhone, про єдиний стандарт зарядних пристроїв для смартфонів та інших ґаджетів, очікувано, остаточно ухвалено міністрами ЄС. Тож з кінця 2024 року всі нові ґаджети, які продаватимуться на території Європейського союзу, мають оснащуватися портом USB-C для зарядки.

Нагадаємо, що першочергово такий закон націлено на зменшення електронних відходів. Наголошується, що при зміні, наприклад, смартфона, користувачі часто позбувалися старих кабелів та зарядних пристроїв. Єдиний стандарт для таких кабелів наразі має спростити процедуру зарядки та зменшити кількість відходів, адже не потрібно буде шукати відповідний кабель для зарядки певного ґаджета.

«У кожного з нас вдома є принаймні три зарядки для мобільних телефонів. Пошук правильного зарядного пристрою вдома чи на роботі може бути дуже надокучливим. Крім того, ці зарядні пристрої складають 11 тисяч тонн електронних відходів щороку. Наявність зарядного пристрою, який підходить для кількох ґаджетів, заощадить гроші та час, а також допоможе нам зменшити електронні відходи» — коментує Міністр промисловості та торгівлі Йозеф Сікела (Jozef Síkela)

Додатково закон передбачає обов’язково мати USB-C на багатьох інших ґаджетах: планшетах та електронних книгах, портативних ігрових консолях, цифрових камерах, навушних, гарнітурах, портативних колонках, бездротових клавіатурах та мишах, а також портативних навігаційних системах.

А з 2026 року цей список мають доповнити ще й ноутбуки.

В контексті цього закону в першу чергу згадується саме Apple, адже це єдиний великий виробник електроніки, який так і не відмовився від власного порту Lightning в iPhone — одному з найпопулярніших флагманських смартфонів. В інших виробників вже важко знайти такий пристрій без USB-C.

Як раніше повідомлялося, компанія вже планує швидший перехід на USB-C з наступного року, випереджаючи строки директиви законодавства. Щодо MacBook, які також мають MagSafe, це не має стати проблемою, адже законодавство не зобов’язує ґаджети заряджатися виключно через USB-C, а дозволяє мати й альтернативні порти чи способи для заряджання.

Пізніше Єврокомісія планує «гармонізувати» ще й індукційну зарядку:

Попри те, що бездротова зарядка стає все більш популярною, вона ще не гармонізована між пристроями. Щоб ця технологія стала доступною для більшої кількості пристроїв, Комісія працюватиме над гармонізацією бездротової зарядки для електронних пристроїв і сумісністю на основі технологічних розробок.