Під кінець 2024 року європейське законодавство зобов’язує всіх виробників ґаджетів перейти на єдиний стандарт зарядки — USB-C. Наразі найгучнішим випадком для цього закону є саме iPhone, який досі використовує власний формат Lightning. Аналітик Bloomberg Марк Гурман (Mark Gurman) розповів про плани компанії та власне бачення майбутнього пристроїв Apple в цьому питанні.

Тож Марк пише, що iPhone 15 вже наступного року отримає USB-C. Так само, разом з оновленням iMac та Mac Pro, бездротові маніпулятори Magic Keyboard, Magic Mouse та Magic Trackpad також отримають такі порти для зарядки. Так само буде й з наступними моделями лінійки навушників AirPods. Останній з планшетів компанії, який досі використовує Lightning, є звичайний iPad, який може отримати оновлення ще до кінця цього року, також може перейти на USB-C.

Apple піде на такий крок раніше, ніж це буде вимагати законодавство, щоб не створити прецедент у стилі «якщо вам не подобається, як працюють продукти Apple, спробуйте змінити це за допомогою закону». Тож випередження законодавчих ініціатив створить вигляд, наче компанія мала саме такі плани незалежно від регуляційних норм.

Компанія, звісно, пояснить це швидшими передачею даних (адже 48-мегапіксельні знімки та відео в ProRes занадто повільно передаються через Lightning) та зарядкою. Уніфікація також зіграє в цьому певну роль.

Єдиним виключенням, яке зазначає Марк, стане iPhone SE, який може вийти зі старим портом Lightning, але станеться це до вимоги закону перейти на USB-C. Оновлений iPhone SE вийде до кінця 2024 року, тому проблем з його продажами не буде, адже мати USB-C мусять лише нові пристрої, які будуть випущені вже після набрання чинності закону.

Але, на думку Марка, довго так тривати не буде. USB-C не протримається в продуктах компанії стільки ж, скільки використовувалися 30-піновий конектор та Lightning:

У якийсь момент протягом наступних кількох років Apple, ймовірно, почне повний перехід на індукційну зарядку в iPhone та iPad, на кшталт Apple Watch.

Можливо, в компанії не закрили проєкт AirPower, а все ще займаються його удосконаленням. До того ж це не буде суперечити законодавству, адже воно жодним чином не зачіпає пристрої з індукційною зарядкою.