Місто Чаочжоу в китайській провінції Гуандун має намір побудувати настільки велику прибережну вітроелектростанцію, що вона, як очікується, забезпечить більше електроенергії, ніж всі електростанції Норвегії разом узяті, повідомляє Bloomberg.

Місто має намір почати роботу над морською вітроелектростанцією потужністю 43,3 гігавата (ГВт) до 2025 року, згідно з п’ятирічним планом. У ньому не розкривається, скільки буде коштувати будівництво проєкту, але на початку цього року інше китайське місто в сусідній провінції Фуцзянь запропонувало проєкт вартістю 1 трильйон юанів ($138 мільярдів), який передбачає будівництво прибережних вітрових електростанцій потужністю 50 гігаватів.

Місто Чаочжоу побудує вітропарк між 75 і 185 км від узбережжя міста, на Тайванській протоці.

«Район має унікальні топографічні особливості, які означають, що вітер буде досить сильним для роботи турбін 3800-4300 годин на рік, або від 43% до 49% часу, що є надзвичайно високим коефіцієнтом використання», – пише Bloomberg.

Загалом, у 2021 році Китай побудував більше прибережних вітряних електростанцій (потужністю 17 ГВт), ніж будь-яка інша країна світу за останні п’ять років.