Історія з шахрайством, що охопила шаховий світ, отримає продовження у суді: 19-річний Ганс Німанн подав до суду на Магнуса Карлсена, Chess.com та популярного шахового гросмейстера і стрімера Хікару Накамуру за наклеп і дискредитацію і вимагає відшкодування збитків у розмірі щонайменше $100 мільйонів, повідомляє Vice.

У позові Німанна стверджується, що найсильніший шахіст світу Карлсен «відомий своєю нездатністю впоратися з поразкою», і що він «жорстоко і зловмисно помстився Німанну, неправдиво звинувативши його, без жодних доказів, у якомусь шахрайстві» під час шахового турніру Sinquefield Cup минулого місяця, коли той переміг Карлсена у вирішальному матчі.

Сага про шахове шахрайство миттєво стала міжнародною новиною минулого місяця після того, як Карлсен натякнув, а згодом прямо заявив, що він вважає, що Німанн шахраював проти нього на цьому турнірі.

Незабаром після The Sinquefield Cup популярний шаховий сайт Chess.com заблокував Німанна, заявивши, що у нього є докази того, що гросмейстер активно шахраював на платформі. Сам Німанн зізнався, що шахраював на Chess.com, коли був молодшим. Раніше цього місяця Chess.com опублікував звіт, в якому детально виклав ці звинувачення.

У позові Німанна, поданому до окружного суду Східного округу штату Міссурі, де проходив The Sinquefield Cup, Карлсен названий «корумпованим і боягузливим», а також «безхарактерним». У ньому стверджується про змову між Chess.com, Карлсеном, шаховою компанією Carlsen’s Play Magnus, яка була придбана Chess.com, і Накамурою, а також йдеться про те, що Німанна не запрошують на різні турніри та що він «не може отримати роботу вчителя шахів у поважній школі».

У позові стверджується, що «наклепницькі звинувачення відповідачів зруйнували життя Німанна», а також його «репутацію, кар’єру і засоби до існування».

Сам позов значною мірою є переказом публічних заяв Карлсена, Накамури та Chess.com за останній місяць. У ньому також зазначається, що «організатори турніру та арбітри The Sinquefield Cup, ФІДЕ, а також провідні світові експерти з виявлення шахрайства одностайно підтвердили, що немає жодних доказів того, що Німанн шахраював у будь-якій з партій проти Карлсена, в тому числі на The Sinquefield Cup, особливо з огляду на більш ніж достатні заходи безпеки, що застосовувалися на цьому турнірі для боротьби з шахрайством. Неупереджені провідні шахові аналітики проаналізували партію Німанна і Карлсена в найдрібніших деталях і прийшли до висновку, що перемога Німанна стала результатом скоріше особливо поганої гри Карлсена, ніж особливо виняткової гри Німанна.