У нещодавньому розслідуванні Chess.com, яке вперше було опубліковане в The Wall Street Journal, стверджується, що 19-річний гросмейстер Ганс Моке Німанн, ймовірно, отримував заборонену допомогу в більш ніж у 100 онлайн шахових партіях. Причому деякі з цих махінацій були неодноразово зафіксовані ще два роки тому. До того ж розслідування виявило численні «порушення» в особистих іграх Німана.

«Ми встановили, що Ганс, ймовірно, шахраював у більш ніж 100 шахових онлайн-іграх, включаючи кілька призових турнірів», – йдеться у розслідуванні. Як повідомляється, воно містить лист, надісланий Німану, в якому наводяться приклади «кричущого шахрайства» для поліпшення його рейтингів.

Німанн нібито зізнався у звинуваченнях у шахрайстві головному редактору Chess.com Денні Реншу під час телефонної розмови у 2020 році. Розслідування зазначає, що підозрілі ходи Німана синхронізувалися з часом, коли він відкривав нові екрани на своєму комп’ютері, що дозволяє припустити, що він міг таємно використовувати нелегальний шаховий рушій, щоб отримувати інформацію про найкращі варіанти ходів.

«Хоча ми не сумніваємося в тому, що Ганс є талановитим гравцем, ми відзначаємо, що його результати є статистично екстраординарними», – йдеться у повідомленні, яке цитує The Wall Street Journal.

Chess.com викрив шахрайство гросмейстера у понад 100 онлайн-партіях

Викриття сталися після тижнів драматичних подій і звинувачень у шахрайстві з боку чемпіона світу з шахів Магнуса Карлсена. Він шокував шаховий світ, відмовившись від участі в Кубку Сінквефілда 2022 року після поразки від Німана. А також опублікував досить загадковий твіт після своєї відмови, в якому, схоже, припустив, що Німанн шахраював. Через кілька тижнів Карлсен знову зійшовся з Німанном в онлайн-турнірі Julius Baer Generation Cup і відключив свій стрім після перших двох ходів, імовірно, на знак протесту. Карлсен продовжував мовчки натякати на шахрайство, поки нарешті не зробив офіційну заяву.

«Я вважаю, що Німанн багато шахраював — і останнім часом ще більше, ніж він визнав публічно. Його прогрес за дошкою був незвичайним, і протягом всієї нашої гри в Кубку Сінквефілда у мене склалося враження, що він не був напружений або навіть повністю зосереджений на грі в критичних позиціях» – написав Карлсен.

Нове розслідування Chess.com, схоже, підтверджує ці звинувачення. Раніше Німанн зізнався у шахрайствах у 12 та у 16 років, які він назвав «найбільшою помилкою у своєму житті». Якщо це так, то новий звіт свідчить про те, що Німанн, безумовно, не засвоїв свій урок.

Chess.com заявляє, що використовує численні аналітичні дані, щоб визначити, чи звертаються гравці до шахових рушіїв або інших незаконних застосунків. Компанія відстежує минулі результати, а також порівнює ходи гравців з тими, які рекомендують шахові програми. Однак підтвердити звинувачення в шахрайстві у фізичній грі за дошкою набагато складніше. Chess.com не береться однозначно стверджувати, чи шахраював Німанн особисто, але повідомляє, що деякі з його найсильніших виступів «заслуговують на подальше розслідування на основі отриманих даних».

Висновки розслідування, ймовірно, викличуть шок у шаховому світі. Однією з теорій про те, як Німанн міг шахраювати в офлайн матчах, є припущення, що він отримував інструкції щодо ходів через анальні вібруючі намистини. Проте офіційно така версія поки не розглядається.