Відомий німецький бренд Mercedes-Benz продемонстрував свій новий електричний кросовер Mercedes EQE SUV, що має стати максимально універсальним варіантом під різні запити різних покупців. Оптимальні габарити, два типи приводу, п’ять версій загалом – буде з чого вибрати. То ж розглянемо його детальніше.

Електромобіль Mercedes EQE SUV: це як седан Mercedes EQE, проте більш універсальний

Майже так і написано в релізі – акцент зроблено не стільки на «кросоверність», скільки на «універсальність». Що може натякати на відсутність традиційного універсалу Mercedes EQE загалом: мовляв, «SUV-варіант закриває усі потреби». То ж не дивно, що електричний Mercedes EQE SUV отримав такий легковий дизайн: при загальній довжині у 4,86 метра (колісна база 3,03 метри), він не дуже високий та має досить «загладжений» аеродинамічний кузов – зверніть увагу на нахил передніх та задніх стійок даху. Візуально новий електромобіль Mercedes EQE SUV являє собою щось на кшталт міксу Mercedes EQA та Mercedes R-класу (якщо пам’ятаєте).

Балансування на межу універсалу та кросоверу підтверджують і наявні версії – лише з заднім приводом або з повним: у другому випадку встановлюється одразу два модулі eATS для незалежного приводу передніх/задніх коліс відповідно. Загалом основних версій передбачено три: найбільш «далекобійним» варіантом є електромобіль Mercedes EQE350+ з приводом на задні колеса (215 кВт або 292 к.с.) та обіцяним запасом ходу до 590 км WLTP. Плюс дві версії з повним приводом – EQE350 4MATIC або EQE500 4MATIC – що роблять акцент на потужності: максимум до 300 кВт або 408 к.с.

А ще додайте сучасні технології: пневматичну підвіску з автоматичним регулюванням кліренсу та підтримкою рівня кузова незалежно від завантаження, систему повертання задніх коліс на кут до 10 градусів, мультимедіа MBUX або навіть MBUX Hyperscreen. В останньому випадку йдеться про додатковий 12,3-дюймовий для пасажира та 141-сантиметрову загальну діагональ декількох дисплеїв під спільною напівпрозорою панеллю салону.

Що ще можна додати? Наприклад, можна згадати про наявність вибору 19-22-дюймових колісних дисків або про варіанти оздоблення салону без використання шкіри. А можна згадати про AMG-варіанти нового електромобіля.

Більше потужності: одразу дві AMG-версії для Mercedes EQE SUV

Аби не «тягнути гуму», компанія Mercedes одразу запропонувала спортивні варіанти нового електричного кросовера EQE SUV, що традиційно позначені літерами AMG. Обидва мають власний дизайн (передній бампер, решітка радіатора, 21-22-дюймові колеса), оригінальне оздоблення салону, повний привод 4MATIC. Проте відрізняються потужністю. Так, версія Mercedes EQE43 AMG пропонує 350 кВт або 476 к.с., а версія Mercedes EQE53 AMG надає ще більше – 505 кВт або 687 к.с. з пакетом AMG Dynamic Plus Package.

Завдяки такій потужності, прискорення 0-100 км/год займає лише 3,5 секунди, а максимальна швидкість сягає 240 км/год. Плюс у «53-го» покращений повний привод 4MATIC+ та система зменшення кренів кузова (опція).

Проте навіть в максимальній версії Mercedes EQE53 AMG використовується акумулятор на 90,6 кВт·год. (корисна місткість, що використовується) – як і для інших варіантів Mercedes EQE SUV. Крім того, використовується технологія живлення на 328 вольтів. Різниця полягає лише у специфічних налаштуваннях AMG для досягнення максимальної потужності. Ще однією різницею є допустима потужність (та, відповідно, швидкість) при заряджанні від джерел змінного струму – максимум 9,6 кВт для звичайних версій EQE SUV або 11-22 кВт для AMG-варіантів електромобіля. Зарядка акумулятора від джерел постійного струму завжди можлива з потужністю лише до 170 кВт.

Звісно, деякі конкуренти пропонують вже більш потужну зарядку (читайте – швидше заряджання). Другі пропонують більш традиційний SUV-дизайн. Треті вирізняються ще кращою динамікою та більш високовольтною технологією живлення. Проте Mercedes EQE SUV наче намагається тримати все в балансі, він наче й справді намагається бути найбільш універсальним варіантом для всіх та для кожного. Довершуючи все це «магією трипроменевої зірки». Але чи достатнього цього, аби стати «хітом продажів» у своєму класі? Час покаже.