Наступний iPad Pro від Apple з’явиться через кілька днів, повідомляє Марк Гурман з Bloomberg. Компанія збирається анонсувати нові 11-дюймові та 12,9-дюймові версії свого планшета під кодовими назвами J617 та J620, які мають той самий процесор M2, що і в останньому MacBook Air. Це перше оновлення лінійки Pro-планшетів компанії за останні півтора року, і чип M2 є найбільшою зміною. За даними Гурмана він має забезпечити приріст швидкості майже на 20%.

Bloomberg: Apple випустить iPad Pro M2 вже цього тижня і планує домашній хаб на зразок планшета Google

Нові iPad будуть схожі на торішню модель Pro, яка вже четвертий рік має такий самий дизайн з пласким екраном. На відміну від цього, оригінальний дизайн iPad Pro від 2015 року протримався лише три роки. Але нинішній вигляд є більш витонченим і узгоджується з дизайном інших iPad та iPhone від Apple, тому є сенс поки що дотримуватися його.

Apple також працює над новим планшетом початкового рівня, який зовні має бути схожим на iPad Pro та мати порт USB Type-C. Коли він з’явиться, цей новий бюджетний iPad стане найзначнішим оновленням лінійки за останні кілька років і ознаменує певну зміну стратегії: продукт початкового рівня зазвичай отримує лише щорічне оновлення процесора.

Bloomberg: Apple випустить iPad Pro M2 вже цього тижня і планує домашній хаб на зразок планшета Google

Що стосується програмного забезпечення, Apple планує випустити iPadOS 16.1, першу версію iOS 16 для iPad, приблизно 24 жовтня. Якщо все піде за планом, то розробка буде завершена вчасно. Щоквартальний звіт про прибутки Apple відбудеться 27 жовтня, і компанія зазвичай запускає нові продукти за кілька днів або тижнів до цього звіту.

Як зазначає Гурман, нове оновлення програмного забезпечення для iPad і перша версія macOS Ventura додають підтримку новітніх моделей iPad Pro і наступних версій 14-дюймового і 16-дюймового MacBook Pro. Ноутбуки високого класу отримають перші чипи M2 Pro і M2 Max, потужніші версії стандартного M2. В іншому зміни в ноутбуках будуть мінімальними.

Хоча нові MacBook Pro будуть представлені найближчим часом, вони, скоріше за все, не будуть випущені одночасно з iPad Pro. Історично компанія випускає нові Mac в листопаді, як це було у 2019 році з 16-дюймовим MacBook Pro та у 2020 році з першими MacBook Pro, MacBook Air і Mac mini на базі Apple Silicon.

Bloomberg: Apple випустить iPad Pro M2 вже цього тижня і планує домашній хаб на зразок планшета Google

Гурман зазначає, що Apple також працює над версією M2 Mac mini, яка стане першим оновленням найменшого комп’ютера компанії за два роки. Також в роботі: Apple TV з чіпом А14 і 4 ГБ оперативної пам’яті. Це оновлення в порівнянні з чіпом А12 і 3 ГБ «оперативки».

Компанія традиційно презентує оновлення iPad і Mac наприкінці осені окремими заходами, але цього року презентації не буде. Apple просто запустить продукти на своєму вебсайті.

Гурман вважає, що Apple відмовилася від великої презентації через досить звичайний характер анонсів. Нові продукти змінять всього декілька специфікацій та не матимуть оновленого дизайну.

Крім оновлення iPad Pro, компанія прагне в кінцевому підсумку реалізувати ще одну модель використання своїх планшетів, перетворивши їх на хаб для розумного будинку і колонку. Такий підхід буде схожий на те, що Google робить зі своїм майбутнім планшетом Pixel Tablet.

Bloomberg: Apple випустить iPad Pro M2 вже цього тижня і планує домашній хаб на зразок планшета Google

Коли Google вперше продемонструвала цей продукт у травні, він здавався олдскульним планшетом зі стандартними функціями Android. Але на початку цього місяця компанія повідомила, що вона також продаватиме новий аксесуар, який дозволяє під’єднати планшет Pixel до док-станції та використовувати його як розумний дисплей і пристрій для керування будинком.

За даними Гурмана, Apple також працює над тим, щоб додати подібну функціональність до iPad вже у 2023 році. Apple вивчає можливість створення окремого пристрою, який поєднує в собі можливості iPad та розумної колонки. Ідея полягає в тому, щоб запропонувати щось, що користувачі можуть розмістити на кухонному столі, у вітальні або на тумбочці. Але компанія також працює над док-станцією для iPad, яку можна було б продавати окремо, і яка б пропонувала по суті ті самі можливості.

Незалежно від остаточного підходу, цей крок ознаменує один з найбільш значущих поштовхів Apple в області пристроїв для розумного будинку, розширюючи все ще невеликий плацдарм в області телевізійних приставок і акустичних систем. Компанія вже пропонує Apple TV і HomePod, але нічого, що могло б конкурувати з Echo Show від Amazon або Pixel Tablet від Google.

Apple також продовжує працювати над оновленою версією HomePod, яка має отримати більший розмір, ніж мініверсія, а також над комбінованим пристроєм Apple TV та смартколонки з камерою для FaceTime та іншими функціями. Однак, поки вони не будуть готові, 12-річний iPad може бути найкращим варіантом для компанії, щоб наробити трохи шуму на ринку систем розумного дому.

Нові продукти поставлять крапку в досить значущому році для Apple, яка випустила Apple Watch Ultra, iPhone 14 Pro, Mac Studio і новий iPhone SE у 2022 році. Але Гурман вважає, що наступний рік буде ще більшим, з гарнітурою змішаної реальності, більшим MacBook Air, змінами в iPhone та більшою кількістю домашніх пристроїв.