Видання Vice, посилаючись на слова американського політолога та письменника Яна Бреммера, пише про те, що незадовго до того, як писати свої ідіотські пропозиції щодо україно-російських відносин Ілон Маск розмовляв з міжнародним терористом і так званим президентом РФ Володимиром Путіним.

У розсилці, надісланій передплатникам Eurasia Group, Ян Бреммер написав, що генеральний директор Tesla Маск сказав йому, що Путін «готовий до переговорів», але тільки якщо Крим залишиться російським, Україна збереже нейтралітет та визнає анексію Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей.

За словами Бреммера, Маск сказав, що Путін вказав йому, що ці цілі будуть досягнуті «не дивлячись ні на що», включаючи потенційний ядерний удар, якщо Україна «вторгнеться» до Криму. Крім того, Ян Бреммер написав, що Маск сказав йому, що «треба зробити все можливе, щоб уникнути такого результату».

Сам Маск заперечує це звинувачення, кажучи, що розмовляв з Путіним лише одного разу 18 місяців тому і взагалі-то про космос. Але при цьому Маск чомусь не позивається до Бреммера у суд, щоб той спростував брехню.

Ян Бреммер стверджує, що він не бреше і знову каже про те, що Маск розмовляв напряму з Путіним і, крім того, він казав Бреммеру де проходять «червоні лінії» Москви.

Цікаво, що обізнаність Маска у риториці Кремля легко побачити по його твітах. На Заході мало хто знає та повторює наратив кремлівської пропаганди про «помилку Хрущова», крім того, Маск майже слово в слово повторює усі вимоги Путіна щодо України. Чи може CEO SpaceX щодня дивиться Russia Today та промови Соловьева й Скабєєвої?

Ба більш. Автор цього запису своїми очима бачив твіт Маск, в якому на запит «Чи розмовляв він з Путіним?», Ілон Маск відповів, що місяць тому він розмовляв з очільником Кремля по відеозв’язку. Зараз цього твіта Маска в обговорюванні ганебного опитування про Україну вже нема. Одне з двох, або Макс його вже видалив, або мені привиділося. Так, справа була вночі, під час повітряної тривоги і я був трохи злий на Маска, але вигадати таке самому…

Тобто ми більш віримо Яну Бреммеру, якому нема сенсу брехати, ставлячи під удар свою репутацію. І якщо Ілон Маск не викличе Бреммера до суду, це буде пряме визнання того, що мільярдер бреше. І це все змінює. Одна справа писати панічні твіти під страхом ядерного апокаліпсиса, зовсім інша – наслухавшись хворого на голову маразматика, який шантажує увесь світ.