DirectStorage 1.1, технологія декомпресії ігрових ресурсів за допомогою відеокарти, яку Microsoft ще у 2020 р. представила для Xbox Series X (і того ж року трохи згодом пообіцяла перенести її й на ПК), скоро має нарешті з’явитися й на Windows 10 / 11, за словами представника компанії.

Перша версія DirectStorage API на ПК у вигляді Developer Preview з’явилася ще влітку, і вона зосереджувалась на покращенні передачі даних, щоб API могла належним чином використовувати набагато більшу пропускну здатність NVMe-накопичувачів — але декомпресія ресурсів все ще виконувалася на центральному процесорі.

Своєю чергою, оновлення DirectStorage 1.1 нарешті впроваджує в API довгоочікувану функцію декомпресії за допомогою GPU. Таким чином можна значно пришвидшити процес завантаження ігор — у своєму блозі Microsoft наводить приклад завантаження сцени, яке на GPU виконується втричі швидше, ніж на CPU.

Microsoft DirectStorage 1.1 скоро з’явиться на ПК, обіцяє істотно пришвидшити завантаження ігор

Для декомпресії на GPU використовується формат GDeflate, розроблений NVIDIA, з якою Microsoft співпрацює при створенні DirectStorage 1.1. Проте цей метод не буде “ексклюзивом” відеокарт NVIDIA — він працюватиме й на GPU інших вендорів після того, як вони додадуть його підтримку в свої драйвери. AMD та Intel вже оприлюднили відповідні заяви.

Microsoft запевняє, що вона вже завершує розробку і планує випустити DirectStorage 1.1 для девелоперів до кінця цього року. Після цього питання лише за його підтримкою в іграх — а з цим розробники поки що не квапляться. Так, раніше повідомлялося, що підтримка цього API з’явиться в Forspoken, але гру було перенесено на початок 2023 р. Також розробники Scorn заявляли про підтримку DirectStorage — гра щойно вийшла у Steam, але виявилося, що вони мали на увазі лише версію для Xbox Series S|X.