Перший сучасний комплекс ППО IRIS-T прибув в Україну з Німеччини. Майже одночасно з цим ЗСУ отримали чотири додаткові пускові установки HIMARS від США. Про обидві події сповістив у Твіттер міністр оборони Олексій Резніков.

«В Україні почалася нова ера протиповітряної оборони. IRIS-T від Німеччини вже тут. NASAMS від США наближаються. Це лише початок. І нам потрібно більше. Без сумніву, росія є терористичною державою. Це моральний імператив – захистити небо над Україною, щоб врятувати наших людей.» – написав пан Резніков про ППО.

IRIS-T SLM – це найсучасніша система ППО середньої дальності на базі авіаційної ракети класу «повітря-повітря». Операційне тестування IRIS-T SLM було завершено лише у січні 2022 р. Наразі лише Єгипет замовив 7 таких систем та 400 ракет до них, але Україна, схоже, стала першою країною, яка отримала новітнє ППО. IRIS-T SLM може збивати цілі на дальності до 40 км і висоті до 20 км, тобто навіть деякі балістичні ракети. Один такий комплекс може прикрити велике місто і його міста-сателіти.

До кінця року Україна має отримати два комплекси IRIS-T, ще два Німеччина планує передати на початку 2023 року.

«4 додаткових HIMARS від наших американських партнерів прибули! Я дякую президенту США Джо Байдену, міністру оборони США Ллойду Остіну та американському народу. Час HIMARS: добрий час для українців і поганий час для окупантів. Чудові новини напередодні Ramstein 6, куди я збираюся завтра. Далі буде.» – додав Олексій Резніков про нові РСЗВ.

Загальна кількість M142 HIMARS у ЗСУ сягає вже 20 одиниць. Це більше, ніж у будь-якої армії світу, крім США.