Минулого тижня в інтерв’ю Financial Times Ілон Маск повідомив, що представники китайського уряду безпосередньо просили його не відкривати доступ до Starlink на території Китаю. Маск сказав FT, що, як зазначено в резюме публікації, “Пекін чітко дав зрозуміти, що не схвалює його нещодавнє розгортання Starlink […] в Україні” і “вимагав гарантій, що він не буде продавати Starlink в Китаї”.

Незрозуміло, чи погодився Маск на прохання Пекіна, але на карті послуг Starlink немає планів розгортання в Китаї. Сусідні країни, такі як Тайвань, Монголія і В’єтнам, вказані як “очікують схвалення регуляційних органів”.

Пропонуючи підключення до інтернету в обхід традиційних провайдерів послуг, Starlink став популярною ідеєю для обходу мережевої цензури в усьому світі. Зовсім недавно Starlink уможливив доступ до інтернету в Ірані у відповідь на широкі протести та пов’язану з ними цензуру. Проте інтернет-цензура в Китаї є набагато більш організованою і постійною — і будь-яка спроба обійти її через Starlink, швидше за все, наштовхнеться на зворотні заходи з боку центрального уряду.

Це є нагадуванням про те, наскільки вразливим є Ілон Маск до міжнародного тиску, навіть попри те, що у своїх публічних заявах він відстоює принципи свободи слова. Як зазначає FT, Tesla має завод у Шанхаї, і, як повідомляється, компанія продала понад 80 000 автомобілів у Китаї. У наслідку Маск отримав підтримку китайського уряду, та навіть є автором колонки для журналу, що видається агентством з інтернет-цензури країни.

Водночас Маск, як ніколи раніше, близький до того, щоб стати власником Twitter. Після місяців заплутаної гри Маск минулого тижня підтвердив свою готовність придбати соціальну мережу за від самого початку узгодженою ціною, заявивши судді в його цивільній справі з компанією, що, за його думкою, угода буде закрита до 28 жовтня. При цьому Twitter залишається офіційно заблокованим в Китаї.

Нагадаємо, Ілон Маск дозволив собі дуже образливу пропозицію щодо українсько-російських відносин.