У серпні на Mezha я дізналася про IT Generation – це проєкт Міністерства цифрової трансформації, в рамках якого українці можуть безоплатно отримати професію у сфері ІТ. Я вирішила скористатися можливістю і розцінювала свої шанси як доволі високі.

Хто я така і чому зацікавилася цим проєктом? Мене звати Юля, за освітою я юрист, однак вже понад 7 років займаюся піаром в адвокатській компанії. Я працюю з текстами – пишу, редагую, подаю складну інформацію простими словами. З початком війни мої доходи знизилися і я вирішила – це явний знак шукати можливість писати тексти для сфери ІТ. IT Generation мав стати першим кроком до «знайомства» із галуззю.

В проєкті брала участь 21 школа. Я вирішила податися на кілька напрямків, які були мені цікаві – Digital Marketing, UI/UX Design, Business Analysis та QA.

Хто міг подаватися в IT Generation

На офіційному сайті було всього п’ять умов, яким я відповідала:

☑️ громадянин(ка) України – батько наш Бандера;

☑️ віком від 21 до 60 років – кілька днів тому мені виповнилося 31;

☑️ не здобуває формальну освіту та не має кваліфікації в галузі ІТ – я юрист, який працює піар-менеджером;

☑️ не має досвіду роботи в галузі ІТ;

☑️ рекомендоване володіння англійською мовою на рівні від B1 – читаю Саллі Руні в оригіналі.

Я вважала своїми перевагами хорошу англійську – формально мій рівень В1, але я дивлюся Netflix і читаю книжки англійською мовою. Ще один мій плюс – хороші знання і навички роботи з комп’ютером, хоч і без досвіду в ІТ. Багато шкіл писали про технічний тест на знання ПК і вимагали хоча б мінімальних знань.

Я працюю піар-менеджером в адвокатській компанії, але оскільки це маленька компанія – я спеціаліст широкого профілю і роблю багато технічних речей трохи вище, ніж базового рівня. Я адмініструю сайт, налаштовую розсилки, можу зробити простий лендинг і налаштувати таргетинг. Все це я вчилася робити сама і вирішила, що ці мої здобуті потом і кров’ю знання якраз і згодяться мені у відборі та подальшому навчанні у сфері ІТ.

Крім того, коли надсилаєш заявку на навчання, пишеш також мотиваційний лист, де пояснюєш чому саме ти повинен отримати можливість навчатися безплатно. У мене доволі великий досвід написання мотиваційних листів – і в роботі, і для участі в різних проєктах, і для подачі на міжнародне волонтерство. Багато з них були успішними, тому й тут я не сумнівалася у своїх силах. Я була настільки впевнена у позитивному результаті, що роздумувала яку школу оберу, якщо пройду у декілька.

Я зробила великий шмат роботи – написала 4 окремі мотиваційні листи на 4 напрямки. Під кожен лист підібрала свої сильні сторони та переваги, які могли виділити мене серед інших претендентів. Також індивідуалізувала лист під кожну школу – звернення, назва школи, якась інформація із сайту чому навчатися я хочу саме у них. Старалася, тому що поки не було зрозуміло які будуть етапи відбору і хотілося виділитися серед інших учасників.

Етапи відбору у різних школах IT Generation

Першим етапом була подача заявки та мотиваційного листа. У деяких школах заявка була в гугл-формі та містила всі питання і документи, які були необхідні – номери та копії дипломів і паспорту, підтвердження трудової діяльності й т.д. В інших – це була коротка форма на сайті, де ти залишаєш ПІБ та пошту і вже на пошту приходить посилання на більш-менш таку саму форму заявки.

Наступним етапом у більшості, але не у всіх школах, був тест на знання англійської мови та технічний тест або тест на логіку. Майже всюди вони приходили як підтвердження, що моя заявка пройшла формальну перевірку (громадянство, вік, відсутність ІТ освіти) і я допущена до другого етапу.

В GoIT крім тесту треба було ще записати відео англійською мовою на тему “Чому я хочу працювати в IT”, а в Sigma Software University за 15 хв написати есе на задану тему англійською мовою.

У деяких школах (A-Level, IAMPM, WebPromoExperts) тестів не було і після підтвердження, що мою заявку отримали, залишалося тільки чекати. Від ITEA лист був один — про відмову, і прийшов він 21 вересня. По яких критеріях вони відбирали учасників і чи були взагалі якісь етапи крім заявки та мотиваційного листа – неясно.

У двох школах – GoIT та Mate Academy, крім тестів треба було виконати практичне завдання – зробити клікабельний прототип мобільного додатку. Ці школи я саботувала – була у відпустці й не мала бажання сидіти за навчанням і слухати марафон.

Третім етапом мала бути співбесіда. Я дійшла до цього етапу у 4-х школах (StartUp Academy, Source IT, Logos IT Academy, Prog Academy). Всі школи привітали мене із тим, що я дійшла до третього етапу і попросили ще щось. У Prog Academy заповнити додаткову анкету, у Logos IT Academy – записати відео «elevator pitch» на 1 хв, у Source IT – почекати до 3-го жовтня. Щодо StartUp Academy маю сумніви, що якісь етапи були, бо всі їхні листи були про те, що «саме моя заявка знаходиться в списку претендентів на грант», тому приходьте на вебінар почути хто ж таки його отримає. А після вебінару, на якому було десь 700 людей, і де грант отримала не я, мені запропонували грант від STUDY.UA, що покриє 50% від вартості навчання.

На саму співбесіду жодного запрошення не було.

Ось табличка моєї «воронки» проєкту IT Generation для наочності 🙂

QA Business Analysis UI/UX Design Digital Marketing

StartUp Academy

 

Дійшла до 3-го етапу

IAMPM

 

Відхилили після 1-го етапу

A-Level

 

Відхилили після 1-го етапу

(ваша заявка не увійшла в перелік тих, що відповідають правилам програми IT Generation чи додатковим правилам, встановленими нашою школою)

WebPromoExperts

 

Відхилили після 1-го етапу

SkillUP

 

Дійшла до 2-го етапу – не виконала тест

Sigma Software University

 

Дійшла до 2-го етапу

Beetroot Academy

 

Відхилили після 1-го етапу

DAN.IT

 

Дійшла до 2-го етапу

Laba

(22 000 заявок – 132 місця + 132 профінансували самостійно)

 

Дійшла до 2-го етапу

ISSP Training Center

змушені повідомити,

що даний курс, на жаль, у нас не відбудеться.

 

GoIT

(19 368 заявки – 8 273 пройшли технічний відбір – 100 місць + 50 профінансували самостійно)

 

Дійшла до 2-го етапу – не виконала практичне

Source IT

 

Дійшла до 3-го етапу

Projector

(15 000 заявок – 74 місця)

 

Дійшла до 2-го етапу

Hillel IT School

(11 523 заявки – 156 місць)

 

Дійшла до 2-го етапу

Mate Academy

(15 000 заявок – 83 місця)

 

Дійшла до 2-го етапу – не виконала практичне

Logos IT Academy

 

Дійшла до 3-го етапу

   

Prog Academy

(18 000 заявок – 154 місць)

 

Дійшла до 3-го етапу

 
   

ITEA

Не пройшла – лист про відмову 21.09

 
   

EPAM

Дійшла до 2-го етапу

 

Рейтинг учасників

Відразу скажу, що мій рейтинг мені показали тільки у 2-х школах. DAN.IT публікували результати тестів у документі в загальному чаті й там було видно, що я набрала 92% зі 100%. До наступного етапу допустили учасників, які отримали 96-100% на тестуванні.

Список був непронумерований, але займав 14 сторінок. Я зі своїми 92% була на 5 сторінці. Результати 96% закінчувалися на 3-й. Яка не яка, а рейтингова таблиця з якої видно, чому ти ніби й з високим балом не проходиш далі.

Друга школа, яка дала побачити загальний рейтинг – IT Hillel. За індивідуальним кодом, який прийшов мені на пошту, можна було побачити які результати були у мене (89,5% у технічному тесті, 84% – тест з англійської) і яке місце серед усіх інших кандидатів я займаю.

Як я не пройшла в 19 шкіл проєкту IT Generation

Інші школи обійшлися листом про те, що до наступного етапу я не проходжу, але як зацікавлена у навчанні людина можу отримати знижку на навчання. Що звичайно логічно)

Практично кожна школа створила чат, в якому учасники могли спілкуватися та отримувати інформацію про наступні кроки відбору. Майже у кожному чаті підіймалася тема, що англійський тест занадто важкий, бо багато людей були з початковим рівнем знань. Обмінюючись питаннями кого з якої школи покликали на наступний етап, багато хто говорив, що ні рейтингу, ні загальної картини більшість шкіл не показує. Тому зрозуміти чи справді вибрали тих, у кого були найкращі результати, неможливо, як і оскаржити свої.

З одного боку я рада, що у нас так багато людей з хорошими технічними знаннями та високим рівнем англійської мови. Ці люди справді повинні отримати шанс навчатися і розпочати кар’єру в ІТ.

Інша справа – нелогічність самого процесу відбору та умов конкурсу. Навіщо в умовах проєкту писати, що англійська мова рекомендована, а технічні знання потрібні мінімальні, якщо відбір відбувався саме за цими критеріями.

Замість висновків

Я була демотивована після оголошення результатів і спочатку відкинула ідею пробувати наступного разу, коли проєкт IT Generation відбуватиметься вдруге – школи у своїх листах про це писали. Бо як я можу покращити свій результат? Скласти тест з англійської на 100 зі 100 нереально, якщо тільки ви не п’єте щоденний five o’clock tea при дворі англійської королеви, нині покійної, бережи, Господи, її душу.

Скласти краще технічний тест теж сумнівно, що можна. Що ще впливає на результат відбору – незрозуміло, а тому немає можливості це обдумати та змінити. То навіщо проходити усе це ще раз?

Але подумавши я вирішила, що таки спробую інший підхід. Я виберу кілька шкіл, які найкраще себе проявили в плані спілкування з учасниками та процесу відбору. Завдяки тому, що прорефлексувала у цій статті та проаналізувала кожну школу, вибір зробити буде легше 🙂 І вам ця інформація згодиться, якщо плануєте стати учасником IT Generation і спробувати свої сили на шляху до IT.

Взагалі мені потрібен був цей проєкт, щоб глибше зрозуміти сферу ІТ і почати працювати у ній контент мейкером. Якщо вам сподобався цей текст і є бажання дати шанс новачку без досвіду в ІТ – я до ваших послуг)