Альянс стандартів зв’язку (Connectivity Standards Alliance) та його члени, серед яких Apple, Google, Amazon, Samsung, IKEA та інші виробники пристроїв розумного дому, оголосили про офіційний запуск стандарту Matter 1.0. Він дозволить пристроям різних виробників під’єднуватися та обмінюватися даними, що має в майбутньому усунути проблему сумісності та об’єднати всі системи розумного дому.

Компанії, які погодилися підтримати Matter, тепер мають всі необхідні ресурси, щоб почати впроваджувати його у свої платформи, тому Apple вже інтегрує стандарт в HomeKit, він має з’явитися з релізом оновлення iOS 16.1. Окрім того, очікується, що Google інтегрує Matter у свій застосунок для управління розумним домом Google Home.

«Те, що почалося як місія з розв’язання складнощів підключення, вилилося в Matter, єдиний, глобальний протокол на основі IP, який докорінно змінить IoT», – заявив Тобін Річардсон, президент і головний виконавчий директор Альянсу стандартів зв’язку (Connectivity Standards Alliance). «Цей реліз є першим кроком на шляху, який наша спільнота і галузь роблять, щоб зробити IoT простішим, безпечнішим і ціннішим, незалежно від того, хто ви й де ви живете».

Із запуском Matter 1.0 для сертифікації продукції тепер доступні авторизовані тестові лабораторії, інструменти, а також завершено розробку SDK з відкритим вихідним кодом. Члени Альянсу, які вже мають пристрої розумного дому і планують оновити їх з підтримкою Matter, зможуть зробити це, як тільки їхні продукти будуть сертифіковані.

Matter – це стандарт інтернету речей, який покликаний поліпшити сумісність розумних пристроїв між брендами, завдяки чому HomeKit зможе працювати з іншими пристроями розумного дому від Google, Amazon та інших виробників. Matter працює через Wi-Fi та мережевий протокол Thread, причому Wi-Fi дозволяє розумним домашнім пристроям зв’язуватися з хмарою, а Thread пропонує енергоефективну і надійну mesh-мережу в будинку.