У березні 2022 року Вілл Сміт мав необережність дати ляпаса коміку Крісу Року прямо на сцені під час церемонії вручення «Оскара», і поставив цим під загрозу свій проєкт з компанією Apple, а також позбавив себе можливості відвідувати будь-які заходи, пов’язані з Академією, включаючи телетрансляцію «Оскара», протягом наступного десятиліття.

Apple страшенно занепокоїлася своїми репутаційними ризиками й довго вирішувала долю фільму «Емансипація» зі Смітом у головній ролі. Спочатку розглядалася можливість перенесення виходу картини на 2023 рік, але поборотися за «Оскар» теж кортить, адже Apple розраховує на номінацію, тому компанія ухвалила рішення, що прем’єра фільму відбудеться у кінці 2022-го, а пізніше він вийде на її стримінговому сервісі Apple TV+.

Проте Apple все одно знайшла спосіб мінімізувати для себе негатив, відмовившись від своєї заявки на байопік Вілла Сміта.

В основі фільму Антуана Фукуа «Емансипація» – реальна історія, яку в 1863 році опублікував журнал Harper’s Weekly. Серед серії фотографій темношкірих рабів, був один зі спотвореною шрамами від регулярних побоїв спиною.

Дія фільму відбувається під час Громадянської війни, сценарій створено не тільки за загальними мотивами історії раба-втікача, а й за його щоденниками. Коли справжній Пітер дістався до армії Союзу, рятуючись від мисливців, які переслідували його по болотах Луїзіани, місцеві медики сфотографували його спину — вона була понівечена ударами батога, яким його били колишні рабовласники. Зображення стало символом жорстокого ставлення до чорношкірого населення.

Немає сумніву, що фільм отримає номінацію на «Оскара» і, можливо, навіть саму статуетку, але це свято вже напевно відбудеться без присутності Вілла Сміта.