Вілл Сміт — зірка фільму «Емансипація» / Emancipation, дії якого відбуваються в епоху Громадянської війни в США і в якому Apple вбачала надійного претендента на «Оскар». Втім, це було до того, як Сміт вийшов на сцену на церемонії вручення премії «Оскар» у березні та вдарив коміка Кріса Рока. Тоді останній пожартував над дружиною Вілла Сміта, Джадою Пінкетт Сміт, повідомляє The New York Times.

Того вечора Сміт отримав нагороду за найкращу чоловічу роль, а з того часу відмовився від членства в Академії кінематографічних мистецтв і наук. Актору також заборонили відвідувати будь-які заходи, пов’язані з Академією, включаючи телетрансляцію «Оскар», протягом наступного десятиліття.

Тепер в Apple залишився невипущений фільм вартістю $120 мільйонів, у якому грає актор. Тут постає питання: чи зможе фільм, навіть якщо він успішний у художньому плані, подолати збитки від репутації Вілла Сміта? За словами анонімів, пов’язаних зі створенням фільму, всередині Apple велися дискусії щодо випуску «Емансипації» до кінця року. Це дало б йому право на розгляд нагороди, однак у травні Variety повідомило, що реліз фільму перенесуть на 2023 рік.

«Емансипація» режисера Антуана Фукуа за сценарієм Вільяма Коладжа заснована на реальній історії раба, який втік на Північ і приєднався до армії Союзу, щоб воювати проти своїх колишніх викрадачів. Фільм, знятий за межами Нового Орлеану та дещо затримався через Covid-19, він розповідає про чоловіка, відомого як «Збитий Пітер», чия спина зі шрамами була сфотографована та стала закликом до скасування смертної кари під час громадянської війни. Його зйомки закінчилися приблизно за місяць до телетрансляції «Оскар-2022» у березні цього року.

Хоча Вілла Сміта все ще можна номінувати за його роботу, реакція на ляпаса означає, що шанси на «Оскар» за «Емансипацію» різко зменшилися. Окрім того, деякі представники кіноіндустрії вважають, що випуск «Емансипації» разом з іншими претендентами на «Оскар» цього року лише розлютить журі Академії, яке було збентежене діями Сміта.

Білл Крамер, нещодавно призначений виконавчий директор Кіноакадемії, під час нещодавньої розмови сказав, що шоу наступного року не гадає ляпас, навіть у формі жарту. 

«Ми хочемо рухатися вперед і мати «Оскар», який прославлятиме кіно», — сказав він. «На цьому ми зараз зосереджені».

Стівен Гілула, колишній співдиректор Fox Searchlight, студії, що стоїть за такими лауреатами премії «Оскар», як «12 років рабства» та «Мільйонер з нетрів», сказав, що випуск фільму Apple до кінця року створить надмірний тиск навколо картини та зробить ляпас центром розмови.

«Незалежно від якості фільму, вся преса, всі рецензенти, всі сценаристи, всі прогнозисти нагород будуть дивитися на нього і говорити про ляпас», – пояснює пан Гілула. «Існує дуже великий ризик того, що фільм не буде оцінений за його чисті заслуги. Це ставить його в дуже несприятливий контекст».

Втім, Apple вже організувала тестовий показ «Емансипації» для загальної аудиторії в Чикаго на початку цього року, та отримала надзвичайно позитивну реакцію, особливо за гру Сміта. Глядачі під час відгуків після перегляду сказали, що їх не збентежила нещодавня публічна поведінка Вілла Сміта.

Сам Сміт майже зник з поля зору громадськості після вручення «Оскара». Але в липні він опублікував відео на своєму YouTube-каналі, в якому сказав, що «глибоко кається» у своїй поведінці, і перепросив безпосередньо перед Крісом Роком і його родиною.

Публічне покаяння переглянули понад 3,8 мільйона разів з моменту публікації 29 липня. Втім, незрозуміло, чи це покращило сприйняття громадськістю актора. Показник Q Вілла Сміта, який вимірює привабливість знаменитостей у Сполучених Штатах, різко впав після вручення «Оскара». Згідно з даними Variety до цієї ситуації Сміт постійно входив до п’ятірки найпопулярніших знаменитостей країни разом із Томом Генксом і Дензелом Вашингтоном. Проте вже в липні, перед публікацією вибачення, вона впала до 24 з 39. Генрі Шефер, виконавчий віцепрезидент компанії Q Scores, назвав це «стрімким падінням».