Після 10 місяців польоту в космосі, зонд DART від NASA – перша у світі демонстрація технології планетарної оборони – успішно вразив свою ціль – астероїд Діморфос.

Центр управління польотами в Лабораторії прикладної фізики імені Джона Хопкінса (APL) в Лорелі, штат Мериленд, оголосив про успішне зіткнення о 19:14 за східним часом (02:14 ночі за Києвом).

Як частина загальної стратегії планетарної оборони NASA, зіткнення DART з астероїдом Діморфос демонструє життєздатну техніку для захисту планети від астероїда або комети, що зближається з Землею, якщо такі будуть виявлені.

«За своєю суттю DART є безпрецедентним успіхом для планетарної оборони, але це також місія єдності з реальною користю для всього людства, – сказав адміністратор NASA Білл Нельсон. – Оскільки NASA вивчає космос і нашу рідну планету, ми також працюємо над захистом цього дому, і ця міжнародна співпраця перетворила наукову фантастику на науковий факт, продемонструвавши один із способів захисту Землі».

DART націлився на астероїд-супутник Діморфос, невелике тіло діаметром лише 168 метрів, яке обертається навколо більшого (780 метрів) астероїда під назвою Дідімос. Жоден з астероїдів не становив загрозу для Землі.

Місія підтвердила, що NASA може успішно керувати космічним апаратом для навмисного зіткнення з астероїдом, щоб відхилити його, використовуючи техніку, відому як кінетичне зіткнення.

Планетарна оборона працює: зонд DART від NASA успішно вразив астероїд Діморфос

Тепер дослідницька група спостерігатиме за Діморфосом за допомогою наземних телескопів, щоб підтвердити, що удар DART змінив орбіту астероїда навколо Дідімоса. Дослідники очікують, що удар вкоротить орбіту Діморфоса приблизно на 1%, або приблизно на 10 хвилин. Точне вимірювання того, наскільки відхилився астероїд, є однією з головних цілей випробування.

«Планетарна оборона — це глобальне об’єднавче зусилля, яке зачіпає всіх, хто живе на Землі, – сказав Томас Зурбухен, помічник адміністратора Управління наукових місій в штаб-квартирі NASA у Вашингтоні. – Тепер ми знаємо, що можемо націлити космічний апарат з точністю, необхідною для удару навіть по невеликому тілу в космосі. Лише невелика зміна його швидкості – це все, що нам потрібно, щоб суттєво змінити траєкторію польоту астероїда».

Єдиний інструмент космічного апарату, камера оптичної навігації для розвідки астероїдів Дідімос (DRACO), разом зі складною системою наведення, навігації та управління, яка працює в тандемі з алгоритмами автономної навігації малих тіл в реальному часі (SMART Nav), дозволили DART ідентифікувати та розрізнити ці два астероїди, націлившись на менший з них.

Ці системи спрямували космічний апарат вагою 570 кілограмів через останні 90 000 кілометрів космосу до Діморфоса, навмисно врізавшись в нього на швидкості приблизно 22 530 кілометрів на годину, щоб дещо сповільнити орбітальну швидкість астероїда. Останні знімки DRACO, отримані апаратом за кілька секунд до зіткнення, показали поверхню Діморфоса в деталях великим планом.

Планетарна оборона працює: зонд DART від NASA успішно вразив астероїд Діморфос

За п’ятнадцять днів до зіткнення супутник DART – легкий італійський супутник CubeSat для зйомки астероїдів (LICIACube), наданий Італійським космічним агентством, відірвався від космічного апарату і зробив знімки зіткнення DART і хмари викинутої речовини, що утворилася в результаті удару по астероїду. Разом зі знімками, отриманими DRACO, зображення LICIACube мають надати уявлення про наслідки зіткнення, що допоможе дослідникам краще оцінити ефективність кінетичного удару для відхилення астероїда. Оскільки LICIACube не має великої антени, зображення будуть передаватися на Землю одне за одним протягом наступних тижнів.

Приблизно через чотири роки проєкт Hera Європейського космічного агентства проведе детальні дослідження Діморфоса і Дідімоса, приділяючи особливу увагу кратеру, що залишився після зіткнення з DART, і точному вимірюванню маси Діморфоса.