Після завершення успішного випробування паливної системи ракети-носія SLS, NASA сподівалося запустити місію Artemis 1 до Місяця 27 вересня. Втім, цього не станеться через тропічний шторм «Ян», повідомляє Engadget.

У п’ятницю ввечері над центральною частиною Карибського басейну сформувався шторм. Метеорологи очікують, що до неділі «Ян» перетвориться на ураган, досягне Куби та попрямує до узбережжя Флоридської затоки. Станом на суботу неясно, де «Ян» досягне суші після того, як прибуде на материк. Існує також невизначеність щодо того, наскільки сильний шторм слід очікувати. Втім, нинішня вища за середню температура океанських вод у східній частині узбережжя Мексиканської затоки не є добрим знаком.

В очікуванні того, що «Ян» стане ураганом, NASA вирішило підготувати SLS до відкочування в безпечне місце — будівлі вертикального збору (VAB) Космічного центру ім. Кеннеді. Якщо прогноз погіршиться — згортання почнеться вночі або вранці в понеділок. Цей план дає NASA гнучкість для проведення ще однієї спроби запуску, якщо погодні умови зміняться.

Якщо Artemis 1 не зможе полетіти до 3 жовтня, наступна найближча можливість для запуску буде 17 жовтня. Відкат до VAB означатиме, що NASA також зможе протестувати батареї системи припинення польоту ракети. Це дасть NASA більше гнучкості в період з 17 по 31 жовтня.