Державна служба надзвичайних ситуацій (ДСНС), оператори «Київстар», Vodafone та lifecell закінчили тестування нової системи екстреного сповіщення. Про це повідомив заступник Голови ДСНС Роман Примуш.

«Сьогодні ДСНС успішно завершило тестування сучасної системи інформування населення Cell Broadcast. Така система – це світовий досвід інформування населення про загрози для їхнього життя. Розумію, що процес тестування, який ми розпочали 7 вересня, викликав ряд незручностей і обріс мемами, але величезна кількість технічних рішень і питань, які потрібно було вирішити вимагала певного часу для тестування» – написав пан Примуш у своєму Facebook.

Нагадаємо, що нова система оперативного інформування завдяки технології Cell Broadcast має забезпечити швидше сповіщення населення, а також надати ДСНС гнучкість у виборі локацій для інформування. Як вже можна було переконатися, звуковий сигнал від таких сповіщень надходить, навіть якщо звук на смартфоні абонента вимкнено. Гучний сигнал разом із вібрацією загалом триває 15-20 секунд або до моменту вимкнення сповіщення людиною.

Надалі, за словами Романа Примуша, нова система екстреного сповіщення перейде в дослідну експлуатацію і буде використовуватись для надсилання реальних сигналів про загрози для українців. Зараз ДСНС у взаємодії з виробниками смартфоні працює над підвищенням охоплення абонентів та розширенням кількості пристроїв, які можуть отримувати такі сповіщення.

Якщо під час тестування ви вручну вимкнули на своєму смартфоні можливість отримувати екстрені сповіщення, то радимо знову їх увімкнути, адже тепер вони будуть повідомляти про надзвичайні ситуації, і це може врятувати вам життя.