7 вересня пройде тестування нової системи оперативного інформування населення про загрози за допомогою операторів мобільного зв’язку «Київстар», Vodafone та lifecell. Його проведуть у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Київській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях та Києві, повідомляють у ДСНС.

З 7 вересня, упродовж першого етапу тестування, відбуватимуться розсилки лише тестових повідомлень у вищезгаданих областях для перевірки роботи системи. Вони не пов’язані із надзвичайними ситуаціями та не вимагають дій зі сторони громадян, наголошують у ДСНС.

Нова система оперативного інформування працюватиме завдяки технології Cell Broadcast. Тепер сповіщення приходитимуть швидше, також покращиться гнучкість у виборі локацій для інформування, а звуковий сигнал буде, навіть якщо звук на смартфоні абонента вимкнено. Гучний сигнал разом із вібрацією буде тривати 15-20 секунд або до моменту вимкнення сповіщення людиною.

Повідомлення надходитимуть абонентам операторів, які перебувають у радіусі дії обраних базових станцій мобільного зв’язку, тобто ДСНС може відправляти інформацію жителям конкретного населеного пункту, області або по всій Україні, в залежності від ситуації.

Попри переваги, технологія Cell Broadcast має й обмеження. Старіші моделі смартфонів до 2019 року випуску з великою ймовірністю не зможуть приймати оповіщення Cell Broadcast. Приймати повідомлення від системи Cell Broadcast можуть також лише смартфони, які мають операційну систему Android 11 та вище або iOS від версії 14.5. У майбутньому перелік моделей смартфонів, які зможуть отримувати такі повідомлення, розширять.

Щоб перевірити, чи ви точно отримуватимете сповіщення, перевірте, чи активна ваша SIM-карта, та чи є мережа мобільного оператора. Режим «У літаку» має бути вимкненим, щоб отримувати сповіщення. Також варто перевірити, чи отримання сповіщень увімкнено у налаштуваннях смартфона. У Samsung, iPhone, OnePlus налаштування отримання екстрених оповіщень можуть бути у розділі «Сповіщення», у Huawei – в розділі «Звук та вібрація», а у Xiaomi – у «Безпека та паролі».  У цих розділах також можуть бути налаштування для керування деякими сповіщеннями. Вони можуть називатися «Екстрені оповістки» для iPhone, «Надзвичайні загрози» та «Серйозні загрози» для телефонів з ОС Android.

У ДСНС не рекомендують відключати отримання сповіщень про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації, адже від своєчасного отримання цієї інформації може залежати життя людей.