Як вважають аналітики J.P.Morgan, у 2025 році Apple Inc може виробляти один з чотирьох iPhone в Індії, оскільки технологічний гігант переносить частину виробництва з Китаю на тлі зростання геополітичної напруженості та жорстких карантинних заходів через COVID-19. Про це пише Reuters.

Схоже, концентрація виробництва майже усіх IT-продуктів в Китаї та на Тайвані непокоїть зараз не лише уряди США та Єврозони, а й окремі компанії. На тлі досить агресивних дій КНР будь-яка нестабільність у регіоні боляче вдарить по ланцюжках постачання та цінам на електроніку.

Вже повідомлялося, що Apple планує почати виробництво Apple Watch та MacBook у В’єтнамі, за межі Китаю переїдуть й інші виробничі потужності.

Очікується, що до кінця 2022 р. Apple перемістить близько 5% виробництва iPhone 14 до Індії, другого за величиною ринком смартфонів у світі після Китаю. Також передбачається, що до 2025 р. близько 25% усіх продуктів Apple, включаючи Mac, iPad, Apple Watch і AirPods, будуть вироблятися за межами Китаю. Зараз ця цифра становить лише 5%.

Apple почала виробництво iPhone в Індії ще у 2017 році через Wistron, а пізніше через Foxconn, відповідно до ініціативи індійського уряду щодо місцевого виробництва. Зараз у переїзді до Індії ключову роль відіграють такі тайванські постачальники як Hon Hai та Pegatron. У перспективі очікується, що Apple кваліфікує місцевих індійських постачальників. Так Bloomberg раніше повідомляв, що індійський конгломерат Tata Group веде перемовини з Wistron про створення спільного підприємства для збирання iPhone.

Водночас вчора стало відомо, що уряд Індії підвищив фінансову підтримку для нових напівпровідникових заводів, які будуть створюватися у країні, і має намір покривати до 50% витрат на їх будівництво. Крім того, було скасовано максимальний розмір дозволених інвестицій для стимулювання виробництва дисплеїв. Індія очікує щонайменше $25 млрд інвестицій у цю галузь.

Ще до цього оголошення, минулого тижня індійський конгломерат Vedanta, що займається переробкою нафти та металів, та тайванська Foxconn підписали угоду зі штатом Гуджарат про інвестування $19,5 млрд для створення заводів з виробництва напівпровідників і дисплеїв.

Усе це такі собі товсті натяки Китаю про те, куди його може завести продовження агресивної риторики й поведінки. Здається на Заході починають потроху розуміти, що розмовляти з диктатурами можна лише з позиції сили.